Rekordna godina po količini ugljen-dioksida u atmosferi

Sjedinjene Američke Države i Kina, najveći zagađivači vazduha, prošlog meseca su potpisale "Pariski sporazum" kojim su se obavezele da će smanjiti emisiju gasova koji utiču na pojačavanje efekta staklene bašte.

Međutim, ovaj sporazum teško da će uticati na promenu zemljine životne sredine. Naime, čovečanstvo se nada da se do 2.100. godine prosečna temperatura na našoj planeti neće povećati za dva stepena celzijusa.

Američka Nacionalna okeanska i atmosferska administracija (NOAA) je iznela alarmantan podatak da u septembru nijednog dana količina ugljen-dioksida nije pala ispod 400 čestica po milionu čestica (ppm) u vazduhu. Inače je septembar meesec u kojem je najmanja količina ugljen-dioksida u atmosferi.

Ova godina će biti upamćena i po tome da smo počeli živeti u vremenu sa više od 400 ppm ugljen-dioksida, a posljednji put u atmosferi ovoliko ugljen-dioksida je bilo pre tri do pet miliona godina. Pre nego što se čovek pojavio na planeti.

"U novembru ćemo verovatno probiti i granicu od 410 ppm", tvrdi Ralf Kiling, profesor na Okeanografskom institutu u Skripsu.

U predindustrijskom vremenu nivo ugljen-dioksida je bio oko 280 ppm, što znači da se od kraja 18. veka nivo ovog izuzetno štetnog gasa povećao za 43 odstos. Posledica toga je zagrevanje naše planete deset puta više nego što je normalno.

Da Zemlja nije u najvećem procentu nastanjena vodom, stanje bi bilo još gore i verovatno ne bi postojali uslovi za život na njoj. Okeani "upijaju" većinu ugljen-dioksida, a kada bi ga vratili nazad u atmosferu, Zemlja bi se zagrejala 360 puta brže.

Ugljen-dioksid koji proizvodi čovek jeste gas koji najviše doprinosi zagrevanju planete, najviše sagorevanjem fosilnih goriva kao što su ugalj, nafta i gas.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).