NASA: Asteroidi dolaze, pitanje je kada

Da bi se pripremili za malo verovatnu, ali ozbiljnu mogućnost udara velikog asteroida u Zemlju, NASA i američka Federalna agencija za krizne situacije održali su vežbu i simulaciju mogućeg udara asteroida.
Vežba je održana u El Segundu, u saveznoj američkoj državi Kaliforniji prošlog meseca.
 
Ovo je bila treća u seriji vežbi koje su ove agencije održale kako bi poboljšale saradnju i pripremili odgovor na moguću katastrofu. Programom ove vežbe prati se let imaginarnog asteroida, veličine od 90 do 150 metara u prečniku, koji bi mogao da udari u Zemlju u roku od četiri godine od otkrića.
 
NASA predviđa da će svemirski kamen manji od 20 metara sagoreti u Zemljinoj atmosferi. Asteroid veći od 20 metara, ali manji od 1.000 metara naneo bi značajnu štetu u blizini udarne zone, dok bi asteroid veći od kilometar ili dva imao globalne posledice kao što su veliki cunamiji i moguće masovno izumiranje.
 
Prošlog meseca NASA je saopštila da trenutno prati 15.000 asteroida blizu Zemlje i da se pojavljuje oko 30 novih svake nedelje.
 
Asteroidi dolaze, a jedino je pitanje kada, tvrdi NASA.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija