FOTO: Pronađene dobro očuvane, prastare olupine brodova u Crnom moru

Međunarodni tim arheologa otkrio je u Crnom moru 40 olupina brodova, od kojih su neki stariji više od 1.000 godina, što baca novo svetlo na srednjovekovne trgovačke puteve i države.
Brodovi leže u bugarskom pomorju, na dubini od preko 800 metara, a njihovi jarboli, drveni kosturi i drugi delovi odlično su očuvani u ledenim dubinama zbog nedostatka kiseonika, navodi list Njujork tajms.
 
Tim istraživača je ove jeseni spustio robota koji je uslikao hiljade fotografija visoke rezolucije olupine jednog od tih brodova. Kompjuter je nakon toga spojio fotografije u jednu detaljnu celinu.
 
Arheolozi su ovo konkretno otkriće datirali u period između 13. i 14. veka. Pretpostavlja se da je ovaj srednjovekovni brod bio deo venecijanske trgovačke flote, koja je često plovila Crnim morem.
 
 
Kako navodi američki list, ovo je prvi put da su istraživači pronašli ovakav tip broda, u tako dobro očuvanom stanju. Iznenađuje postojanje komandnog mosta, odakle je kapetan upravljao brodom i posadom koju je činilo oko 20 mornara.
 
"Nismo mogli da verujemo sopstvenim očima", rekao je Rodrigo Pačelo Ruiz, jedan od čanova ekspedicije i arheolog na Univerzitetu Sautempton u Velikoj Britaniji. Nalaz je samo jedan od preko 40 olupina koje je međunarodni tim pronašao i fotografisao u bugarskom pomorju, što ga čini jednim od najvećih pronalazaka podvodvodne arheologije.
 
Naučnici su datirali olupine od vizantijskih brodova iz 9. veka, do brodova Osmanskog carstva iz 19. veka, navodi Njujork tajms. Ostaci olupina nalaze se u odličnom stanju, što oslikavaju i fotografije, na kojima se mogu videti netaknuti konopci i drvene skulpture i ukrasi sa brodova.
 
Podmorska ekspedicija još nije završena, pa arheolozi očekuju još pronalazaka, mahom dobro očuvanih predmeta koje su ovi brodovi prevozili.
 
Medunarodni tim naučnika koji je istražio brojne olupine u Crnom moru navodi da je nekoliko desetina hiljada izgubljenih brodova u tom moru najverovatnije doživelo sličnu sudbinu i da je očuvano na isti način.
 
Poznati okeanograf Vilijar Baskom je još 1976. godini u svojoj knjizi "Duboke vode, antički brodovi" opisao Crno more kao izuzetnu lokaciju za podvodnu arheologiju i jedno od najboljih mesta na svetu za takvu vrstu istraživanja. U prilog tome govori i otkriće pronalazača olupine Titanika Roberta Balarda. On je 2002. godine u Crnom moru pronašao olupinu grčkog broda starog 2.400 godina, a u jednoj od amfora koje je taj brod prevozio pronađeni su očuvani ispečeni fileti ribe, poslastice na trpezi antičke Grčke.
 
Tim međunarodnih arheologa dobio je od bugarskih ministarstava kulture i spoljnih poslova posebnu dozvolu da istraže dubine bugarskog podmorja. Ekspedicija je počela prošle godine i trajaće naredne dve godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija