Google Pixel hakovan za manje od minut

Sigurnost Androida mnogima je najveća boljka, dokaz toga je i novi Googleov pametni telefon.
Vrlo verovatno, pogotovo ako ne "čačkate" previše po svom pametnom telefonu, nisu prevelike šanse da će vam ga neko zaraziti i napraviti nepopravljivu štetu. Ali, mogućnost je tu, a pogotovo je, sasvim logično, ranjiv Googleov mobilni operativni sistem Android, jer je reč o softveru otvorenog koda koji je savršena meta za hakere. Naravno, Google i te kako vodi računa o sigurnosti, ali koliko je ona zapravo krhka dokazali su kineski hakeri na takmičenju PwnFest 2016 koje je održano u Seulu. 
 
Na takmičenju "belih hakera" mete su bili gotovo svi operativni sistemi, brojne aplikacije, internet pretraživači, a najveće zanimanje je vladalo za Google Pixel, nedavno predstavljeni smartphone s poslednjom verzijom Androida. 
 
Qihoo 360 je naziv hakerskog tima koji je Google Pixel hakovao za manje od 60 sekundi. Kinezi su iskoristili stari, odavno poznati propust "zero-day vulnerability" kako bi "iskrcali" takozvani exploit na Google Pixel, preuzevši kontrolu nad pametnim telefonom za manje od minut. Za taj uspeh osvojili su nagradu od 120 hiljada američkih dolara, ali su, svakako, zabrinuli brojne sigurnosne stručnjake koji su se nadali da će Google Pixel ipak malo duže odolevati pokušajima hakovanja.
 
Odmah je najavljeno kako će Googleovi developerski timovi istog trenutka krenuti s razvojem "patcha" koji bi trebalo da reši ovaj propust. 
 
Inače, Qihoo 360 hakeri su osvojili prvu nagradu i za hakovanje Microsoft Edge web pretraživača na Windows 10 Microsoftovom operativnom sistemu, kao i za Adobe Flash koji je "od pamtiveka" omiljena meta hakera, ne samo onih koje smatramo dobrima. Za sve svoje uspehe kojima su dokazali ranjivost kineski hakeri iz Qihoo 360 tima su nagrađeni sa 520 hiljada američkih dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija