U SAD traže da električni automobili budu bučniji

Američka uprava za bezbednost u saobraćaju zatražila je da električni automobili pri malim brzinama budu bučniji kako bi ih čuli pešaci.
Nacionalna uprava za bezbednost drumskog saobraća (NHTSA) navela je da su električni automobili veoma tihi i da je takvo pravilo potrebno kako bi se pomoglo slepim pešacima ili ljudima s oštećenim vidom da primete vozila.
 
Bezbednosno pravilo o bučnijim električnim vozilima bi moglo da spreči i do 2.400 povreda u godini, saopštila je američka uprava za bezbednost u saobraćaju. Novo pravilo se odnosi na vozila koja se kreću brzinom manjom od 30 kilometara na sat.
 
Proizvođači električnih vozila imaju rok do 1. septembra 2019. da uvedu izmene kako bi se nova vozila opremila sisitemima za stvaranje zvučnih signala.
 
U Evropi proizvođači automobila imaju rok do 1. jula 2019. da sve nove modele hibridnih i električnih vozila opreme akustičnim sistemom za upozorenje, dok je za postojeće modele određen naknadni rok za još dve godine.
  • budalaština

    16.11.2016 09:18
    jedna od osnovnih prednosti električnih automobila je upravo što ne proizvode buku, pa je okruženje tiše i mirnije i nema zagađenja bukom koje se može primetiti na prometnim ulicama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).