VIDEO: Računar se može hakovati i preko slušalica

Grupa IT stručnjaka iz Izraela pokazala je da se vaše obične slušalice mogu jednostavno "hakovati" i pretvoriti u mikrofon što bi hakeri mogli iskoristiti da vas prisluškuju.
Tehnički se nisu hakovale same slušalice, već su stručnjaci sa Univerziteta "Ben Gurion" napravili kod koji je omogućio hakovanje računara. Tim kodom su mogli da narede kompjuteru da ulaz za slušalice postane ulaz za mikrofon, odnosno iskoristili su funkcije "RealTek" kodeka koji dolazi s većinom matičnih ploča. To im je omogućilo da slušalice koje su normalno uključene u svoj izlaz na računaru postanu mikrofon i snimaju zvukove oko sebe. 
 
U testu su koristili  "Sennheiserove" slušalice, a rezultat je bio prilično dobar pa se razgovor i sa šest metara udaljenosti mogao dobro čuti. 
 
Dok softver "Sepake(a)r" nije namerno dizajniran kako bi bio maliciozan, već da se dokaže teorija, pretnja koju predstavlja je stvarna.
 
Vođa projekta Mordekai Guri za "Wired" je rekao da ljudi ne razmišljaju o ovakvoj ranjivosti privatnosti i kako sve možemo biti praćeni. Oni su ovo radili na kompjuterima, ali bi se mobilni telefoni, tableti i drugi uređaji mogli iskoristiti za slične napade. 
 
Nakon što smo videli i da Mark Zakerberg prekriva kameru na laptopu, ovo je još jedna stvar na koju bi oni opsednuti privatnošću morali da paze u budućnosti.
 
  • Ložač

    23.11.2016 15:34
    Računar se ne može "hakovati i preko slušalica".

    Ali je pitanje za milion dolara da li ekran može da se pretvori u kameru po sličnom principu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).