Čuvajte se falsifikovanih punjača

Godinama je već jasno kako su falsifikovani 'zamenski' Appleovi punjači veliki rizik za uništavanje uređaja - ali i prostora u kojima se nalaze. Najmanji je problem to što mogu da ubiju bateriju uređaja ili sam uređaj, već mogu da izazovu i požar.

CTSI (Chartered Trading Standards Institute) Ujedinjenog Kraljevstva nedavno je napravio test 400 falsifikovanih punjača koje su nabavili online, a rezultat je bio užasan.

Od njih 400 kupljenih u osam zemalja širom sveta, čak 397 punjača nije zadovoljilo osnovne sigurnosne testove. Još pre nekoliko godina elektrotehničari su analizirali tada popularne 'zamenske' i falsifikovane punjače za iPad, a rezultat je bio isti. Niti je punjače odobrio Apple, niti su prošli neke osnovne testove sigurnosti - niti su raspolagali snagom navedenom na pakovanju.

CTSI-jev test pokazao je sličnu stvar. Samo tri punjača od njih 400 su imali dovoljnu izolaciju, dok su svi ostali imali značajan potencijal da stvore električni šok. U zlatno doba tih punjača nije bilo teško pročitati i novosti iz Kine i drugih zemalja kako su ljudi i usmrćeni dok su se igrali svojim iUređajima za vreme punjenja.

Prošla je koja godina, a stvari oko lažnih punjača su opet u fokusu. Apple je tako nedavno sproveo sopstveni test i zaključio da je preko 90 odsto punjača i kablova za iPhone na Amazonu falsifikovano i lažno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija