VIDEO: Kupci neće morati da plaćaju na kasi

Američka kompanija za prodaju putem interneta "Amazon" predstavila je danas novi koncept samousluga u kojima kupci, zahvaljujući tehnologiji veštačke inteligencije, uzimaju robu i odlaze, ne plaćajući na kasi.
"Amazon" je na svom sajtu saopštio da je testirao novi supermarket u Sijetlu, u čijoj su ponudi osnovni prehrambeni proizvodi  -  hleb, mleko, sir, čokolada, kao i jela "za poneti".
 
Taj prodajni objekat za sada je dostupan samo zaposlenima u to kompaniji, a za ostale potrošače biće otvoren "početkom 2017. godine", navodi se na sajtu "Amazona".
 
Konceptom "Amazon Go" klijentima će biti omogućeno da kupuju bez "čekanja u redu na kasi", zahvaljujući aplikaciji za mobilne telefone.
 
Zahvaljujući toj aplikaciji, kupac samo "puni korpu" kao u bilo kojoj drugoj prodavnici, a zatim odlazi bez prolaska pored kase. "Ta tehnologija automatski detektuje kada su proizvodi uzeti sa rafa i prati njihov put u virtuelnoj korpi. Kada završite sa kupovinom, možete jednostavno napustiti samouslugu, a kompanija će vam kasnije poslati račun", stoji u saopštenju "Amazona".
 
Kompanija navodi da je takvu kupovinu "omogućila ista tehnologija koja se koristi za automobile bez vozača", odnosno veštačka inteligencija pomoću koje računar "može da vidi i uči". To nije prvi put da američki gigant onlajn trgovine otvara "fizički" prodajni objekat, pošto je prošle godine, takodje u Sijetlu, otvorio biblioteku, a ima i nekoliko objekata u drugim američkim gradovima.
 
Ako se testiranje samousluge u Sijetlu pokaže uspešnim, to će izvršiti pritisak na kompanije koje robu prodaju na uobičajeni način, poput američkog trgovačkog džina "Volmarta", još popularneg medju gradjanima, uglavnom radi kupovine prehrambenih i proizvoda za domaćinstvo.
 
  • mile

    06.12.2016 07:42
    Znaci ukidamo radnu snagu.Bas nas briga mi smo odavno ukinuti.
  • Nikola

    06.12.2016 07:41
    Zamislite tu IDEU
    Zamislite da kupujete tako u IDEA prodavnicama koje varaju ljude sa cenama kad dođete na kasu. Ovako bi vam kasnije stigao račun na kućnu adresu sa ko zna kojim iznosom. Tehnologija definitivno dobra za naše tržište.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).