"Ležeći policajci" doprinose zagađenju vazduha u gradovima

Čak 64 odsto zagađenja vazduha u urbanim sredinama izazivaju motorna vozila svojim izduvnim gasovima, a stručnjaci smatraju da bi mere poput ukljanjanja ležećih policajaca dovele do smanjenja zagađenja.
Britanski Nacionalni institut za zdravlje navodi da je čak i bez smanjenja broja vozila na gradskim saobraćajnicama moguće je napraviti značajne pomake u smanjenju zagađenja u urbanom okruženju. U institutu smatraju da je najvažnije poboljšati prohodnost u vožnji, kako bi se izbeglo često usporavanje i zaustavljanje, odnosno režim stani-kreni, kada motori automobila koji stoje na ulici rade "u leru". 
 
Bolji protok saobraćaja drastično bi smanjio zagađenje vazduha, a to se može postići relativno jednostavnim izmenama u saobraćaju. Navodi se da bi uklanjanje usporivača saobraćaja - takozvanih "ležećih policajaca", dovelo do toga da vozači ređe naglo usporavaju i koče, da bi odmah zatim ubrzavali, čime se ispušta veća količina izduvnih gasova nego kada bi se automobil kretao konstantnom brzinom. 
 
Naravno, ležeći policajci nisu postavljeni bez razloga, već imaju funkciju da povećaju bezbednost u saobraćaju, naročito u blizini škola i obdaništa. Zbog toga se predlaže da se umesto ove vrste usporivača saobraćaja uvedu niža ograničenja brzine u kritičnim zonama gde se sada nalaze ležeći policajci.  Na primer, u Velikoj Britaniji u takvim zonama bi se uvelo ograničenje od 32 km/h (20 milja na sat). 
 
Još jedna mera koja bi trebalo da smanji zagađenje vazduha u gradovima je uvođenje zona u kojima bi bio zabranjen rad motora "u leru", što je veliki problem naročito u blizini škola gde roditelji često zaustavljaju svoje automobile kada dovoze decu, ne gaseći pritom motor vozila.
  • @Pešak

    07.12.2016 09:38
    U Cara Dusana nastelovali na 70, a semafora sedam, na svakih 150 metara. Sreca pa ima dve trake, pa slalom...
  • Zagađenje

    06.12.2016 20:39
    Zagađenje potiče od motornih vozila, a ne od "ležećih policajaca". Ne treba smanjiti broj "ležećih policajaca", već broj motornih vozila, a podsticati pešačenje, vožnju bicikla i javni prevoz.
  • пола виагре

    06.12.2016 14:28
    А тек шта раде оне лежеће полицајке, све ми фелне окрњиле!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).