Fejsbuk čini ljude nesrećnim

Rezultati istraživanja Univerziteta u Kopenhagenu objavljeni su u izveštaju koji sugeriše ljudima da ugase profile na društvenim mrežama, jer ih pauza od Fejsbuka može učiniti srećnijim i manje zavidnim.
Istraživači iz Danske otkrili su da Fejsbuk ljude čini nesrećnim i da ljude koji su zavidni čini depresivnim. Rezultati istraživanja su pokazali da su korisnici koji naprave nedeljnu pauzu od društvenih mreža mnogo zadovoljniji svojim životom.
 
Univerzitet u Kopenhagenu sproveo je istraživanje nad 1.095 osoba koje svakodnevno koriste Fejsbuk. Polovina ispitanika nije imala pristup Fejsbuku sedam dana, a polovina ga je posećivala kao i pre eksperimenta.
 
"Ljudi dnevno provode sate i sate na Facebooku. Činjenica je da smo povezaniji nego ikad pre, ali da li je to dobro za nas?", napisao je autor studije Morten Tromholt.
 
 
Sudeći prema novoj studiji odgovor je "ne". Činjenica je da nas Fejsbuk bombarduje vestima drugih ljudi, a te informacije mogu učiniti da se osetimo više tužnima, jer nas upoređivanje sa drugima čini nezadovoljnima.
 
Naime, korisnici koji nisu koristili Fejsbuk sedam dana rekli su da su se osećali bolje. Dodali su da im je lakše da se koncentrišu na druge stvari i da su više razgovarali sa osobama iz okruženja. Više od polovine njih je priznalo da nisu pod stresom.
 
Korisnici društvenih mreža, posebno Fejsbuka i Instagrama, žele da se prikažu u što boljem svetlu, zbog čega drugi korisnici stvaraju pogrešnu sliku, jer vide samo jednu stranu njihovog života.
 
Danski institut želi da napravi i dugotrajnije istraživanje, ali nisu sigurni koliko bi volontera pristalo na godinu dana bez Fejsbuka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).