Prvi solarni put otvoren u Francuskoj

U malom francuskom mestu Tourouvre-au-Perche u Normandiji otvoren je, prvi na svetu, solarni put.
Francuska ministarka ekologije Ségolène Royal je naime pustila u rad jedan kilometar dugačku deonicu javnog puta popločanog solarnim panelima. 
 
Oko 2.800 kvadratnih metara panela trebalo bi da proizvodi dovoljno električne energije za napajanje cele javne rasvete u tom mestu, koje ima oko 3.400 stanovnika. Projekat izgradnje solarnog puta je koštao oko pet miliona evra, a razvoj i izgradnja trajali su pet godina. 
 
Solarni paneli proizvedeni su u francuskoj kompaniji Colas i dovoljno su čvrsti da izdrže saobraćajnu opterećenost od oko dve hiljade vozila na dan. Ukoliko u bliskoj budućnosti u Colasu uspeju da smanje trošak proizvodnje i instaliranja ovakvih panela, kao i da im povećaju energetsku efikasnost, u Francuskoj bi moglo da nikne još oko 1.000 kilometara sličnih solarnih puteva.
  • Gagi

    26.12.2016 10:46
    Paradoks
    Kad ovo pročitam prosto mi je muka, mi se još borimo sa rupama na asfaltu starom nekoliko decenija dok drugi.....kao da smo u srednjem veku nažalost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).