Upozorenja da se ne skidaju torrenti ne vrede

Poruke protiv piraterije nisu od koristi, shvatili su oni koji ih šalju...

A SAD već neko vreme funkcioniše sistem upozoravanja korisnika na preuzimanje nelegalnih sadržaja sa interneta. Internet provajderi su, po nalogu državnih tela zaduženih za zaštitu autorskih prava, slali poruke upozorenja da je preuzimanje torent i drugih nelegalnih sadržaja kažnjivo zakonom i da korisnici mogu biti lišeni slobode.

Ovaj program, prvenstveno osmišljen kao program edukacije korisnika, koji će im pomoći da shvate da to što rade nije legalno i da je kažnjivo zakonom. Američka RIAA i druga tela verovala su da "Pirati" koji "skidaju" torente nisu ni znali da je to krivično delo, a verovali su i u to da će ih upozorenje da to ne čine odvratiti od tako nečeg.

Kako Engadget zaključuje - prevarili su se, jer prema poslednjim istraživanjima izgleda da su pirati koji su preporuke i upozorenja dobili bili savršeno svesni šta čine. Očigledno, upozorenje ih nije omelo da nastave da preuzimaju nelegalne sadržaje, jer se količina nelegalno preuzetih fajlova nije smanjila u SAD. Naprotiv, povećava se...

Ovaj sistem "saveta i upozorenja" već neko vreme traje u SAD, a najavljen je i u Velikoj Britaniji, ali i ostatku Evrope.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija