Indija uspešno lansirala 104 satelita odjednom i oborila rekord

Indijska kosmička agencija saopštila je danas da je uspešno lansirala u orbitu 104 satelita samo jednom raketom, čime je oborila dosadašnji rekord od 37 satelita koliko ih je u samo jednoj misiji lansirala Rusija 2014. godine.
"Sva 104 satelita su uspešno lansirana u orbitu", rekao je direktor Indijske organizacije za istraživanje kosmosa (ISRO) A.S. Kiran Kumar.
 
Premijer Indije Narendra Modi napisao je na Tviteru da je "izuzetan podvig ISRO još jedan ponosan trenutak za indijsku kosmičku naučnu zajednicu i celu zemlju".
 
Raketa je lansirana u 09:28 sati po lokalnom vremenu i poletela je brzinom od 27.000 kilometara na čas, ispaljujući 104 satelita u orbitu tokom oko 30 minuta, stoji u saopštenju.
 
Raketa s komercijalnim satelitima ispaljena je iz južne kosmičke stanice u Sriharikoti, na veliku radost naučnika, a polarno satelitsko lansirno vozilo nosilo je glavni satelit za osmatranje Zemlje, koji je težak 714 kilograma, i 103 manja "nano satelita" koji su zajedno teški 664 kilograma, dok najmanji ima samo 1,1 kilogram.
 
Skoro svi nano sateliti potiču iz drugih zemalja, među kojima su Izrael, Kazahstan, Holandija, Švajcarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, a 96 ih je iz SAD, dok samo tri pripadaju Indiji.
 
Osamdeset i osam satelita pripadaju kompaniji sa sedištem u San Francisku koja pravi snimke Zemlje "Planet Inc", a svaki je težak 4,5 kilograma.
 
Interesovanje za lansiranje komercijalnih satelita u kosmos je sve veće s obzirom na to da telekomunikacione, internet i druge kompanije, kao i mnoge zemlje, teže ka boljim i tehnološki naprednijim komunikacijama. Indija se nadmeće sa drugim međunarodnim igračima za veći udeo na lansirnom tržištu, a poznata je po finansijski povoljnom kosmičkom programu.
 
Prošlog juna, Indija je postavila nacionalni rekord nakon što je uspešno lansirala raketu sa 20 satelita, uključujući 13 iz SAD. Takođe je poslala raketu bez posade u orbitu Marsa 2013. po ceni od samo 73 miliona dolara, dok je misija NASA-e na Mars koštala 671 milion dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija