Naučnici planiraju da "zamrznu" Arktik

Globalno zagrevanje dovelo je do ubrzanog otapanja polarnih kapa, koje je već uveliko promenilo klimu na našoj planeti i iz dana u dan izaziva sve jače i opasnije elementarne nepogode.
Nezapamćeno visoke temperature na Arktiku uzrokovale su odvaljivanje ogromnih delova glečera. Njihovim nestankom Zemlja gubi "kontrolora" koji obezbeđuje temperaturni balans, pa je neminovno da će temperature u budućnosti biti sve veće.
 
I zato su naučnici došli na gotovo očajničku ideju kako da to preduprede. Oni, naime, planiraju da ponovo zamrznu Arktik.
 
Ideja je u principu jednostavna, a njeni efekti trebalo bi brzo da budu vidljivi, piše alo.rs.
 
Kako bi se obezbedilo da Arktik ponovo dobije veliku ledenu površinu, naučnici su došli na ideju da instaliraju 10 miliona pumpi koje će pokretati vetar, a koje će rasprskavati ledenu morsku vodu po ledenom pokrivaču.
 
Sitne kapljice vode bi se u dodiru s hladnim vazduhom odmah ledile i takve padale na tlo.
 
Ipak, ova ideja je dobra samo kao rešenje na kratke staze, pošto upotreba fosilnih goriva i ogromna emisija gasova staklene bašte moraju biti što pre smanjeni kako bi se dobila bitka protiv globalnog zagrevanja, upozorili su naučnici.
  • neko

    16.02.2017 18:50
    hahahh
    Naucnici lupaju gluposti.
  • Čika

    16.02.2017 10:00
    O dari i meri
    Za pokretanje tih 10 miliona pumpi bi se koristila fosilna goriva koja izazivaju upravo ono što pumpama želimo da anuliramo. I ne zavaravajmo se da bi potrebna energija mogla poticati iz obnovljivih izvora, jer da imamo dovoljno takve energije ne bismo prekomerno eksploatisali fosilna goriva,,, Sumnjam da tako možemo izaći iz kruga.
  • NS49

    15.02.2017 21:31
    I ja sam razmišljlao da bi trebalo omogućiti da se što više vode zamrzne na polovima ali je to strašno velilka površina i treba ogromna energija da se to uradi a o ceni teško ko da može i nešto kazati. Ali vellike i bogate zemlje troše basnoslovne sume za vojno opremanje pa bi bilo bolje da razmisle o budućnosti planete jedne jedine koju imamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).