NASA poziva sve da pronađu devetu planetu iz svoje fotelje

NASA finansira sajt koji omogućava javnu potragu za novim neotkrivenim svetovima na obodu našeg solarnog sistema i u susednom međuzvezdanom prostoru.

Novi sajt, pod nazivom "Backyard Worlds: Planet 9", omogućava svima da učestvuju u potrazi, tako što će gledati kratke filmove sastavljene od infracrvenih snimaka NASA misije WISE.

"Rastojanje između Neptuna i Proksime Kentauri, njemu najbliže zvezde, iznosi samo oko četiri svetlosne godine. Mnogo tog velikog prostora još je neistraženo", rekao je glavni istraživač Mark Kačner, astrofizičar iz NASA centra u Merilendu. "U tom delu sistema ima toliko malo sunčeve svetlosti da se čak i jako veliki objekti jedva vide. Ali infracrvenim svemirskim teleskopom (WISE) snimljeni su objekti koje bismo inače propustili", rekao je Kačner.

Ovim teleskopom je u toku 2010. i 2011. godine napravljeno najsveobuhvatnije istraživanje, takoreći skenirano je celo nebo ovom tehnologijom.

Misija je ponovo aktivirana 2013. godine da bi NASA mogla da identifikuje potencijalno opasne objekte u blizini Zemljine orbite. Novi sajt koristi te podatke za traženje nepoznatih objekata na obodu našeg solarnog sistema.

Tako su 2016. godini astronomi u Pasadeni, u Kaliforniji došli do saznanja da više udaljenih solarnih objekata ima orbitalne karakteristike koje ukazuju da su pod uticajem gravitacije neke još neotkrivene planete, kojoj su istraživači dali nadimak Planeta 9.

Ako ona zaista postoji, mogla bi se pojaviti upravo u tim podacima dobijenim pomoću infracrvenog teleskopa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).