NASA: Pronađeno sedam planeta veličine Zemlje

Američka svemirska agencija (NASA) otkrila je da je pronašla solarni sistem ispunjen planetama na kojima bi mogle da se nalaze vanzemaljski oblici života.
Život je imao priliku da nastane i evoluira na najmanje tri planete solarnog sistema koji je udaljen 39 svetlosne godine od Sunčevog sistema. Planete sa uslovima pogodnim za nastanak života kruže oko patuljaste zvezde, poznate kao TRAPPIST-1.
 
Šest unutrašnjih planeta (najbližih zvezdi) nalaze se u zoni u kojoj se temperature kreću od 0 do 100 stepeni. Naučnici smatraju da od tih šest planeta najmanje tri imaju okeane, što znatno povećava šanse za postojanje vanzemaljskog života. Nijedan poznati zvezdani sistem ne sadrži toliki broj planeta nalik Zemlji, u nastanjivoj zoni. 
 
Glavnu ulogu u otkrivanju ovog sistema imao je robotski teleskop kojim su upravljali naučnici sa Univerziteta Džon Murs u Liverpulu. Reč je o jednom od instrumenata koji podržavaju opservacije Nasinog teleskopa Spicer, najvećem te vrste na svetu. Planete su otkrivene putem tzv. “tranzitne metode”, koja uključuje registrovanje blagog zatamnjenja koje se javlja kada se planete nađu na putu između teleskopa i zvezde. 
 
TRAPPIST-1 nalazi se u sazvežđu Vodolija. Istraživanje će biti objavljeno u magazinu Nejčer. Konferenciji, koja je počela u 19 časova, prisustvuju brojni renomirani astronomi i planetarni naučnici iz svih krajeva sveta, a tema su egzoplanete. 
 
Egzoplanete - planete koje se nalaze van Sunčevog sistema, najveća su nada čovečanstva kada je reč o pronalaženju vanzemaljskih oblika života, jer postoje velike šanse da se na nekoj od njih nalaze uslovi slični kao na Zemlji. 
 
Upravo zato mnogi su pretpostavljali da će biti reči o pronalasku vode u tečnom stanju ili dokazima o postojanju vanzemaljskih oblika života. Konferencija se prenosi uživo na Nasinom sajtu. 
 
Podsećamo, prošle godine NASA je pronašla dve nastanjive planete nalik Zemlji. Jedna od njih - Kepler-452b, nalazi se u sazvežđu Labud, a udaljena je od Zemlje 1.400 svetlosnih godina. 
 
Planeta Kepler-452b veća je od Zemlje u prečniku za 60 odsto, a uprkos tome što još nisu ustanovljene karakteristike njenog sastava, naučnici smatraju da je u pitanju stenovita planeta. Potrebno joj je 385 dana da obiđe pun krug oko svoje zvezde, od koje je samo pet odsto udaljenija nego Zemlja. Ovo nebesko telo iste je temperature kao Zemlja, s tim što je 20 puta osvetljenije od nje. 
 
Druga planeta, Proksima b, nalazi se u nastanjivoj zoni zvezdanog sistema i gotovo je iste veličine kao Zemlja. Sudeći prema svim njenim karakteristikama, predstavlja savršeno tlo za nastanak vanzemaljskog života. Proksima b je bliža svojoj zvezdi nego što je Zemlja Suncu – potrebno joj je samo 11,2 dana da obiđe oko nje, a njena zvezda je mnogo zagasitija od Sunca. 
 
Ipak, na planetu pada velika količina UV i rendgenskih zraka, što znači da bi živi organizmi u borbi za opstanak morali nekako da postanu otporni na tu radijaciju. Planeta je pronađena tokom analize podataka koje su prikupili teleskopi Evropske južne opservatorije (ESO) između 2000. i 2014, kao i 2016. godine.

Teme

NASA
  • Pa šta onda?

    23.02.2017 08:33
    Ne verujem NASI
    Problem je što ja saopštenjima američkih univerzitta i centara, a naročito NASE - ne verujem.
    Kada se dodeljuju sredstva za istraživanja, a imate recimo 600 naučnika, tada se od komarca pravi magarac i laže najstrašnije. A na stranu političke potrebe,
    Tako je i NASA došla u tu situaciju da to čime se oni bave više ne zanima nikog u americi.
    I siroti moraju da kreiraju predstave i izmišljaju priče kako bi dobijali sredstva i držali pažnju.
    Dok nemamo transport velike brzine,sve ove priče su potpuno nebitne za našu civilizaciju.
    Davno je prestala da postoji prava nauka.
  • Purpleitious

    23.02.2017 08:20
    Moš' misliti...
    @autor i/ili urednik

    Lepo je procitati naucni clanak pored svega ostalog sto opseda novine ovih dana.
    Jos kada bi naslov bio primamljiviji ili barem tacan pa da privuce i nekoga ko mozda na prvu loptu ne bi kliknuo.
    Nigde u clanku se ne pominje sedam planeta (u prvom delu su sest od kojih na tri moze biti tecne vode) u drugom delu se pominju jos dve planete.
    Takodje, velicina planete ukljucujuci i njenu slicnost sa velicinom zemlje ne znaci nista. Apsolutno nista. Gotovo siguno postoji/je otkriveno nezamislivo mnogo planete velicine slicne velicini zemlje. To nije nikakav faktor da li na njima moze da postoji zivot.
    Molim Vas za samo malo vise paznje kada objavljujete clanak.
  • Anarho-levicar

    23.02.2017 00:51
    I sta sad? Opet kolonizacija, pljackanje resursa, istrebljenje lokalnih stanovnika? Sve isto kao pre par vekova, samo sto umesto drugih kontinenata "beli covek" trazi planete. Dok jednog dana ne nabasa na nesto jace od sebe... Nesporno je je da je zapadna civilizacija bila najveci generator progresa ali da li je taj progres zaista korak napred? Unistavamo polako ali sigurno svoj dom. Umesto da sputamo pohlepu i naucimo da zivimo ZAISTA sa prirodom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).