VIDEO: Prvi putnički dron koji radi na dugme

Kineska kompanija Ehang tvrdi da je prva u svetu koja je proizvela putnički dron koji je sposoban da prevozi putnike.

U video snimku kompanije prikazan je dron nalik malom helikopteru, ali sa četiri propelera koji se vrte paralelno sa zemljom u sličnoj konfiguraciji sa drugim dronovima.

Električni pogon drona se u potpunosti puni za dva sata, može da nosi do 100 kilograma tereta i da leti 23 minuta.

U kabinu može da stane jedna osoba sa malim rancem, a ima i klima uređaj kao i svetlo za čitanje.

Iz kompanije su izjavili da nakon određivanja plana letenja, putnik treba da izda samo dve komande, jednu za poletanje i drugu za sletanje i to samo jednim klikom na tablet.

Dron je konstruisan da može da leti na visini između 300 i 500 metara iznad zemlje sa maksimalnom nadmorskom visinom od 3,5 kilometara i maksimalnom brzinom od 100 kilometara na čas.

Šang Hsiao, suosnivač kompanije i glavni finansijski direktor je rekao da se nada da će ove godine prodati vozilo za 200.000 do 300.000 dolara.

Derik Ksiong, šef marketinga ove kompanije je izjavio da je vozilo letelo više od 100 puta na malim visinama u šumovitom području Guangdžou, a više puta i sa putnikom u samom dronu. Dodao je i to da je osobina koja ovu letelicu čini sigurnijom od helikoptera veći broj propelera.

Autor: 021

Teme

DRON

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).