Svemirska šetnja skraćena zbog vode u kacigi

Astronaut američke svemirske agencije NASA Timoti Kopra rekao je da se u njegovom šlemu nalazi mali mehurić vode, zbog čega je prevremeno prekinuta šetnja na Međunarodnoj svemirskoj stanici.
Dva astronauta, Britanac i Amerikanac, tokom svemirske šetnje uspešno su povratili deo struje Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali je šetnja prevremeno prekinuta zbog vode u kacigi jednog od njih. Iz opreza zbog incidenta tokom svemirske šetnje 2013. kada je velika količina vode ušla u kacigu astronauta, kontrola misije prekinula je šetnju koja je trajala četiri sata i deset minuta umesto planiranih šest sati.
 
NASA je naglasila da ova situacija nije predstavljala hitan slučaj i da nijedan od astronauta u šetnji nije bio u opasnosti. Kopra je odmah rekao da se dobro oseća i naveo da je mehur vode bio dug deset centimetara i postajao sve deblji. Kopra se zahvalio svima na pomoći još dok je bio u komori za vraćanje pritiska. Ostali članovi posade čekali su unutra s peškirima da izbrišu vodu koja je, kako se veruje, procurela iz cevi za hlađenje u Koprinom svemirskom odelu.
 
Kopra i njegov partner, britanski astronaut Timoti Pik, već su bili završili najvažniji zadatak. Radilo se o zameni regulatora voltaže koji se pokvario pre dva meseca, zbog čega je napajanje struje Međunarodnoj svemirskoj stanici smanjeno za jednu osminu. To nije remetilo rad na Stanici, ali je NASA želela da se mreža napajanja što pre popravi u slučaju nekog drugog kvara.
 
Italijanski astronaut Luka Parmitano skoro se udavio kada se njegova kaciga napunila vodom koja je curela iz sistema za hlađenje njegovog svemirskog odela u julu 2013. NASA je dodala podloge za apsorbovanje u kacigu i druge mere predostrožnosti za buduće svemirske šetnje. Te mere su pomogle tokom ovog incidenta.
 
Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).