Kreiraju laboratorijsko meso

Rukovodioci firme "Memfis Mits" iz San Franciska smatraju da će laboratorijski proizvedeno meso moći da zadovolje ljudsku težnju za tom hranom.
Oni smatraju kako proizvedeno meso u svom nastanku ima i do 90 odsto manju emisiju gasova u odnosu na klasični uzgoj životinja. Takođe, iz "Memfis Mitsa" poručuju da će laboratorijsko meso biti sočnije od pravog.
 
Kompanija planira da uloži milione dolara kako bi uspela da kreira meso bez potrebe za ubijanjem životinja. Cilj im je da proizvedu laboratorijske kobasice, viršle, pljeskavice, mesne kuglice i da ih plasiraju na svetsko tržište u roku od pet godina.
 
Za jednu kaloriju govedine životinja mora da konzumira 23 kalorije. Tehnologija koju će "Memfis Mits" koristiti je daleko efikasnije, potrebne su samo tri kalorije energije da bi kreirali jednu kaloriju laboratorijskog mesa.
 
Takvo meso bi trebalo da bude oslobođeno antibiotike, fekalnih materija i drugih patogena i zagađivača koji se mogu naći u pravom mesu, što bi znantno smanjilo rizik od oboljenja.
 
"Ovo je budućnost mesa. Mi želimo da učinimo mesnoj industriji ono što je automobilska učinila upotrebi konja. Laboratorijski uzgojeno meso u potpunosti će zameniti ideju da je za meso potreban uzgoj životinja. To će postati nezamislivo", poručio je direktor "Memfis Mitsa" Juma Valeti.
 
Prvobitno će se iz mesa izolovati ćelije svinja, krava ili kokošaka, koje imaju veliki potencijal regeneracije. Dodavanjem kiseonika, šećera i drugih hranljivih sastojaka, ćelije se postavljaju u bioreaktor odakle će biti izvađene kao meso nakon devet do 21 dana.
 
Ćelije se u tom procesu razvijaju i pomoću krvnog seruma nerođenih životinja, a pošto će to odbiti vegeterijance, kompanija već sada radi na zameni, tražeći serum na biljnoj bazi.
 
Tehnologija ovakve proizvodnje mesa je skupa, ali se iz kompanije nadaju da će cenu sniziti na oko 10 evra. To bi bila odlična vest, s obzirom na to da je trenutna cena 500 grama uzgojenog mesa 16.000 evra.
 
Direktor ove kompanije predviđa da će laboratorijskih meso u potpunosti da zameni obično za najmanje 20 godina.
 
Autor: 021.rs

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija