Niko nije primetio da studentima predaje robot

Određene ljudske osobine roboti nikada neće moći da reprodukuju – bar se tako mislilo do sada.

Džil Votson, robot kompanije IBM, diplomiranim studentima Tehnološkog instituta u Džordžiji od januara pomaže u rešavanju problema. Ona u roku od nekoliko minuta odgovara na mejlove i piše postove na forumima, a njen ton je prilično opušten.

Džil toliko podseća na pravu ženu da niko od studenata donedavno nije primetio da razgovara sa robotom. Štaviše, kada su im saopštene vesti, bili su šokirani.

Istina još dugo ne bi bila otkrivena da jedan od studenata nije posumnjao na to da je Džil zapravo kompjuter.

"Pohađali smo kurs veštačke inteligencije (AI), tako da mi je palo na pamet da je moguće da se među osobljem krije upravo AI. S druge strane, jednom sam svog profesora takođe pitao da li je AI, i ispostavilo se da nije. Džil je odlična, nadam se da će nastaviti da je usavršavaju", rekao je Tajson Bejli.

Studentima je bilo sumnjivo to što AI brzo odgovara, a softver je jednom prilikom pogrešio, kada je upotrebio reč ‘dizajn’ umesto ‘projekat’. Uprkos tome, niko nije ni sanjao da je reč o botu.

"Delovalo je baš kao normalan razgovor sa normalnom osobom", rekla je Dženifer Gevin, jedna od studentkinja.

Ubrzo po otkrivanju istine, usledile su brojne optužbe tehnološke industrije. Mnogi su smatrali da je reč o neetičkom tretiranju studenata, piše "Daily Mail".

Međutim, autor projekta Ašok Gojul navodi da je reč o izuzetno važnom eksperimentu - studenti dnevno na forumima ostave oko 10.000 postova i pošalju na stotine mejlova, što profesorima oduzima mnogo vremena, a studenti moraju da čekaju na odgovor.

"Stvorili smo Džil sa ciljem da studenti brzo i lako dođu do odgovora na svoja pitanja", zaključio je.

  • Stojan

    11.05.2016 21:13
    Studije elektronskim putem, profesori roboti... jos da studenti zamene svoju inteligenciju za vestacku pa bog da nas vidi! :)
  • Novosadista

    11.05.2016 17:16
    @kliker
    Evo ga jedan sto zna tri studenta, i to sa FAM-a ili Megatrenda pa smatra da niko nema pojma. Ozbiljni fakulteti privlace vecinom ozbiljne studente, samo sto ti nemaju vremena od ucenja da vise po kaficima i budu glasni pa ih niko ne vidi. I kad shvate da ih ni posle niko ne vidi i da im se znanje i zvanje omalovazava, odu preko gde ih neko ceni.
  • Burga

    11.05.2016 13:50
    Kod nas ni sami botovi ponekad ne znaju da nisu ljudi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).