Naučnici uzgojili ljudsku hrskavicu u laboratoriji

Naučnici kompanije Cytex Therapeutics iz Severne Karoline u SAD uspeli su da dobiju ljudsku hrskavicu u laboratorijskim uslovima.
Uprkos tome što hrskavica još nije testirana i ne zna se ništa o njenim propratnim efektima, naučnici smatraju da je reč o obećavajućem pronalasku jer se radi o delimično veštačkom proizvodu. 
 
Hrskavica se sastoji od matičnih ćelija i sintetičkog veziva koje bi vremenom moglo da se razgradi, ostavljajući samo ljudsko tkivo na tom mestu. Implant takođe ima sposobnost sprečavanja oticanja, navodi vodeći istraživač Bredli Estes. 
 
"Stvorili smo implant koji funkcionalno može da zameni obolelo tkivo, pritom sprečavajući upalu koja bi potencijalno mogla da uništi novo tkivo", rekao je Estes. 
 
Novi izum mogao bi da bude od velike pomoći pacijentima koji boluju od artritisa. 
 
Studija je objavljena 18. jula, u novom broju magazina "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).