Najniža temperatura na Zemlji može da ubije posle nekoliko uzdisaja

Istraživači su na Antarktiku zabeležili - 98,6 stepeni Celzijusa, što je najniža temperatura na Zemljinoj površini.
Najniža temperatura na Zemlji može da ubije posle nekoliko uzdisaja
Foto: Pixabay
Grupa istraživača pod vođstvom naučnika Teda Skambosa sa univerziteta Kolorado u gradu Bolderu zabeležila je taj rekord analizirajući satelitska merenja na južnom kontinentu. 
 
Ukupno su otkrili 150 slučajeva kad je temperatura pala ispod - 90 stepeni u polarnoj regiji između 2004. i 2016. godine.
 
"Ovo je mesto gde je Zemlja toliko blizu granicama ekstrema da je skoro kao druga planeta", opisao je Skambos lokaciju koja je toliko hladna da nekoliko uzdisaja može da izazove krvarenje u plućima i smrt.
 
Svoje pronalaske objavili su u naučnom radu u časopisu Advancing Earth and Space Sciences.
 
Prethodni rekord zabeležen je u ruskom istraživačkom centru Vostok na istom kontinentu 23. jula 1983. kad je živa u termometru pala na 89,2 stepeni ispod nule. Tada su ruski naučnici morali da nose specijalne maske koje greju vazduh kada bi izlazili da proveravaju intrumente.
  • Andrija Šrek

    06.07.2018 09:57
    ??
    A zašto bi uzdisali?
    Dovoljno je da udahnemo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija