Algoritam Fejsbuka okvalifikovao deo Deklaracije nezavisnosti SAD kao rasizam

Algoritmi Fejsbuka okvalifikovali su delove Deklaracije nezavisnosti SAD kao govor mržnje i uklonili izvode iz nje podeljene putem te društvene mreže.
Teksaški list "Liberti kaunti vindikejtor" objavljivao je putem svoje stranice na Fejsbuku delove Deklaracije povodom Dana nezavisnosti SAD, 4. jula, a algoritmi su kao problematičan ocenili deo u kojem se govori o "nemilosrdnim indijanskim divljacima", prenosi BBC.
 
Fejsbuk je prvobitno automatski obavestio list da objava sa spornim delom krši standarde kompanije u vezi s govorom mržnje, ali se kasnije izvinio i objavio osporeni deo teksta Deklaracije.
 
"Izgleda da smo napravili grešku i uklonili s Fejsbuka vašu objavu koja nije kršila naše standarde", stoji u poruci Fejsbuka američkom listu.
 
Urednik "Liberti kaunti vindikejtora" Kejsi Stinet prokomentarisao je slučaj rekavši da bi "možda bilo bolje da je autor Deklaracije Tomas Džeferson napisao 'američki starosedeoci na zahtevnom nivou kulturnog razvoja'".
 
"Nažalost, Džeferson, kao većina britanskih kolonista u to vreme, nije imao skroz prijateljski stav prema američkim starosedeocima", naveo je Stinet.
 
Pomoćnik urednika političkog časopisa "Rizon" Kristijan Bričgi naveo je u blogu da je odluka ukazala na problem s automatizovanim otkrivanjem govora mržnje, pošto "robot treniran da uoči politički nekorektan govor nije dovoljno pametan da primeti kada je taj jezik deo istorijski značajnog dokumenta".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija