U Kini počela masovna proizvodnja autobusa bez vozača

U Kini je počela masovna proizvodnja autonomnih autobusa, odnosno vozila bez vozača.
Do sada je proizvedeno stotinu minibuseva, sa 14 sedišta, namenjenih kineskom tržištu, a cilj je širenje i na svetsko.
 
Jedan od izvoznih proizvoda mogao bi biti i autonomni autobus "apolong", koji ima četvrti stepen autonomije, što znači da tehnologija može u potpunosti da upravlja vozilom u većini uslova. Peti stepen podrazumeva tehnologiju koja će samostalno moći da upravlja u svim situacijama - poput blatnjavih staza i loših vremenskih uslova.
 
"Apolong" autobusi su manji od klasičnih, u njima nema sedišta za vozača, nema volana, niti papučica za gas i kočnicu, već je za vožnju zadužen isključivo kompjuter. Autobuse pokreće električni motor, a sa punjenjem baterije od dva sata mogu preći 100 kilometara, uz maksimalnu brzinu do 70 kilometara na čas.
 
Ova vozila bi uskoro trebalo da počnu da se koriste u nekoliko kineskih gradova, a velike planove za "apolong" u Japanu ima kompanija "Softbak", koja je već kupila deset vozila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).