VIDEO: Prva izraelska svemirska letelica spremna za let na Mesec

Prva izraelska svemirska letelica koja bi trebalo da sleti na Mesec biće lansirana u decembru, najavila je Inicijativa SpejsIL.
Izraelski mediji prenose da je planirano da letelica sleti na Mesec 13. februara, nakon dvomesečnog putovanja. 
 
Inicijativa SpejsIL (Space IL) učestvuje u Gugl takmičenju da se prizemlji prva privatno finansirana svemirska letelica bez posade na Mesec. 
 
Izgradnja letelice počela je 2013. godine u saradnji sa izraelskom Aeronautičkom industrijom. Biće lansirana na raketi "Falkon 9" koju je izgradila kompanija Spejs X Ilona Maska. Odvojiće se od lansirne rakete na visini od 60.000 kilometara iznad Zemlje i ući u orbitu koja će se postepeno širiti dok letelicu na zahvati Mesečeva teža. 
 
Biće to, kako je rekao direktor SpejsIL-a Ido Antebi, najmanja letelica koje je ikada sletela na Mesec. Prečnik joj je dva metra, a metar i po je visoka. Težiće 585 kilograma pri lansiranju, a pri sletanju 180 kilograma pošto će potrošiti veći deo goriva.
 
SpeijsiL se nada da će Izrael biti četvrta zemlja na svetu posle SAD, Rusije i Kine koja će poslati svemirski brod na Mesec. 
 
Inicijativa osim tehnološkog dostignuća ima za cilj da podstakne interes za svemir i nauku među Izraelcima, posebno mlađim generacijama i ohrabri ih da studiraju tehničke nauke i matematiku. 
 
SpejsIL osnovala su 2010. tri mlada inženjera da učestvuju u takmičenju pod sponzorstvom Gugla, koje je prvobitno predviđalo nagradu od 20 miliona dolara za prvu grupu takmičara koji bi prizemljili letelicu na Mesec. 
 
Letelica će imati i naučnu misiju da otkrije tajnu magnetizma stena na Mesecu. To se radi u saradnji Naučnom institutom Vajcman u Rehovotu.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).