VIDEO: Arheolozi pronašli mumije južno od Kaira

Egipatske vlasti saopštile su da su arheolozi otkrili osam sarkofaga od krečnjaka s mumijama na oko 25 kilometara južno od Kaira.
Ministarstvo za antikvitete navelo je da su mumije iz Kasnog perioda (664-332 godine pre nove ere) prekrivene slojem obojenog materijala, koji se zove kartonaža, u obliku čoveka.
 
Ministarstvo je kasno sinoć navelo da su mumije pronađene u oblasti piramide faraona Amenemhata Drugog u kraljevskoj nekropoli Dahšur. Nekropola je groblje za članove dvora i visoke zvaničnike.
 
U toj oblasti se nalaze neke od najranijih piramida, između ostalih Zakrivljena piramida faraona Sneferua i Crvena piramida.
 
Egipat se nada da će ta otrkića ojačati turizam, koji delom podstiču obilasci antikviteta što je znatno smanjeno s političkim previranjima posle pobune 2011.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija