Mali tiranosaurus omogućava uvid u razvoj moćnog T-reksa

Fosili malog tiranosaurusa nedavno otkriveni u Juti pomažu paleontolozima da popune prazninu od 70 miliona godina u usponu tiranosaurusa do vrhunskih predatora.
Mali tiranosaurus omogućava uvid u razvoj moćnog T-reksa
Foto: Pixabay
Lagan i vrlo brz "Moros intrepidus", čije ime znači "glasnik propasti", živeo je pre otprilike 96 miliona godina i najstarija je vrsta tiranosaurusa iz razdoblja krede koja je dosad otkrivena u Severnoj Americi.
 
Paleontolozi veruju da je relativno mali dinosaurus, sa zadnjim nogama od 1,2 metra i težak oko 78 kilograma, veza između primitivnih tiranosaurusa srednje veličine iz razdoblja jure (pre oko 150 miliona godina) i dominantnih tiranosaurusa reks iz krede (pre otprilike 81 miliona godina).
 
"Tiranosaurusi su vladali 15 miliona godina, što je dovelo do izumiranja krajem krede, ali nije uvek bilo tako", rekla je Lindzi Zano sa Državnog univerziteta Severne Karoline, autorka rada koji opisuje istraživanje objavljeno u stručnom časopisu "Communications Biology".
 
"Rano u svojoj evoluciji tiranosaurusi su živeli u senci starijih vrsta (dinosaurusa) kao što su alosauri, koji su tada već bili na vrhu lanca ishrane", kazala je ona.
 
Kada i kako brzo su tiranosaurusi postali vrhunski predatori dugo je vremena frustriralo naučnike.
 
"Sada znamo da im je trebalo manje od 15 miliona godina da zavladaju", kazala je naučnica.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija