Srbija dobila aplikaciju za otkrivanje opasnih hemikalija u proizvodima

Od potrošača u Srbiji prvi put se traži konkretna akcija koja bi pomogla da na tržištu ubuduće bude sve manje proizvoda koji u sebi sadrže potencijalno opasne hemikalije.

 

A ima ih u gotovo svim predmetima koje svakodnevno upotrebljavamo – u plastičnim igračkama, kuhinjskom posuđu, nameštaju, tepisima, kablovima, PVC garderobi.

Osvešćivanju kupaca mogla bi da pomogne juče predstavljena aplikacija za mobilne telefone Scan4Chem, preko koje će korisnici moći da saznaju da li roba na rafovima sadrži neku od 201 supstance koje izazivaju zabrinutost po kriterijumima EU, piše Politika.

Ova aplikacija je već dostupna za korišćenje, a deo je projekta koji u Srbiji sprovodi Alternativa za bezbednije hemikalije (Alhem), uz još 20 evropskih organizacija koje predvodi Državna agencija za životnu svojinu Nemačke. Ova organizacija okuplja hemičare i stručnjake koji imaju iskustva sa upravljanjem opasnim hemikalijama.

Kako su objasnili u ovoj organizaciji, bitno je da korisnici što češće skeniraju barkod proizvoda (ili unošenjem podataka dostupnih na deklaraciji) i na taj način pošalju snabdevaču ili proizvođaču upit o tome da li sadrži neku od opasnih hemikalija.

Aplikacija se istovremeno pojavljuje na 13 jezika, od kojih je Srbija jedina zemlja van EU koja je uključena u ovaj projekat za ostvarivanje prava građana koji imaju pravo da bi biraju zdravu robu kada kupuju.

Opširnije na sajtu Politike.

  • RE: Dejan

    15.12.2019 07:15
    Telefon bi crkao.
  • :/

    14.12.2019 21:15
    -
    Za sada nisam nasao ni jedan proizvod koji sam skenirao.
    Sve mi je trazio da posaljem upit proizvodjacu.
  • Dejan

    14.12.2019 17:49
    Cccc
    Sta bi ta aplikacija pokazala u matijevicevoj radnji ili nekoj svis lajon ?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija