Verbić: Ne ukidam veronauku u školama

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da ne izbacuje veronauku iz škola već da bi najbolje bilo uvesti jedan objedinjen predmet koji bi đake učio toleranciji.
Gostujući na televiziji B92, Verbić je kazao da je predložio da se učenje veronauke i građanskog vaspitanja smanji sa 12 na četiri godine jer kako je naveo, nastavni plan mora da se menja da bi bio u skladu sa zakonom.
 
"Ja ne izbacujem veronauku, hoću da se diskutuje o tome šta je najbolje rešenje za đake i da nađemo to rešenje. To je tema za javnu diskusiju", kazao je ministar dodavši da je najbitnije da "svi imaju obrazovanje koje je najbolje moguće".
 
Govoreći o dualnom obrazovanju, Verbić je naveo da je precizniji termin "zanatsko obrazovanje" i da se ono odnosi na trogodišnje obrazovne profile gde se praksa sprovodi na radnom mestu. "Dualno obrazovanje je nemački model gde đaci dobijaju i deo plate za praksu, što naš Zakon o obrazovanju ne dozvoljava. Đaci mogu da imaju stipendiju ali ona zavisi od poslodavca", rekao je ministar.
 
Prema njegovim rečima, plan je da se zanatsko obrazovanje primenjuje na zanimanja industrijskog mehaničara, bravara zavarivača i električara.
 
"Imamo 3/4 đaka koji idu u srednje stručne škole, što je mnogo više nego u Evropi. Od te 3/4, mali broj ide u trogodišnje obrazovne profile, koji su nepopularni. Za narednu školsku godinu smo povećali broj đaka, a uvođenjem praga znanja ćemo napraviti još bolju podelu na one koji idu u školu da se zaposle i one koji bi da nastave školovanje", kazao je Verbić.
 
Autor: Beta
  • Rusofil_IQ0

    08.01.2016 05:30
    Srbistanu su potrebne ovce i ovcice, NIKAKO ne ukidat veronauku!
  • M

    08.01.2016 01:50
    i ćorava koka zrno ubode, nešto pametno i od ovih
  • Maxa

    07.01.2016 22:25
    Vera je licna stvar i nije joj mesto u institucijama a jos manje u skolama gde mladi umovi treba da se uce da kriticki razmisljaju, da istrazuju i najvaznije da SVE DOVODE U PITANJE, a ne da prihvataju predavanje nekog bradatog popa kao apsolutnu istinu, bez prava da se pitaju ista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet