Nemačka povećava broj vojnika, prvi put od Hladnog rata

Nemačka je povećala broj svojih vojnika, prvi put nakon četvrt veka konstantnog smanjenja, od kraja Hladnog rata 1990.
Bundesver očekuje da se u narednih sedam godina broj vojnika poveća na 14.300, plus 4.400 civila u vojnoj službi, izjavila je ministarka odbrane Ursula fon der Lejen. "Ovo pojačanje je neophodno s obzirom na trenutno stanje, na povećanje napetosti sa Rusijom oko sukoba u Ukrajini, kao i nekoliko misija u kojima učestvuje vojska", rekla je ministarka.
 
Nemačka se sprema da udruži napore kako bi ojačala prisustvo NATO-a na istočnoj granici Rusije, prenosi AFP. Bundesver je takođe rasporedilo trupe u Maliju kao deo misije Ujedinjenih nacija za sprovođenje mirovnog sporazuma izmedu vlade i pobunjenika u zapadno africkoj zemlji. Nemačka je pristupila i međunarodnoj koalicija u borbi protiv Islamske države u Iraku i Siriji.
 
U decembru prošle godine, Nemačka je imala 178.000 vojnika. Broj nemačkih vojnika se drastično smanjio po završetku Hladnog rata. Godine 1990, bilo ih je 585.000.
 
AFP prenosi da saopštenje zvaničnog Berlina o jačanju vojske deluje kao odgovor na poziv SAD da članice NATO-a moraju "više da troše na odbranu". Americki predsednik Barak Obama je ovu molbu uputio u aprilu tokom posete Nemačkoj, gde je kritikovao Evropu da je ponekad "neopravdano zadovoljna u vezi sa svojom odbranom".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet