Tomislavu Merčepu pet i po godina zatvora

Ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Merčep osuđen je danas na sudu u Zagrebu na pet i po godina zatvora zbog ratnog zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991.
Predsednik sudskog veća Županijskom suda u Zagrebu Zdravko Majerović rekao je obrazlažući presudu da je utvrđeno da je Merčep kriv, jer kao faktički zapovednik rezervne jedinice MUP-a nije sprečio pripadnike te jedinice da čine zločine, već im je dao prećutno odobrenje i za vreme dok nije bio na terenu.
 
Optužnica je teretila Merčepa da kao faktički zapovednik rezervne jedinice MUP-a, poznate kao "merčepovci" i smeštene u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu, nije sprečio pripadnike svoje jedinice da nezakonito hapse, muče, zlostavljaju i ubijaju civile srpske nacionalnosti. "Merčepovci" su na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživelo mučenja i zlostavljanja.
 
Optužnica protiv Merčepa, koji se najpre teretio za komandovanje, izmenjena je u julu prošle godine, nakon više od tri i po godine suđenja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet