Svet prati situaciju u Turskoj, Mogerini poziva na mir

U najuticajnijim svetskim prestonicama pomno se prati situacija u Turskoj gde je vojska večeras izvela vojni udar, pozivajući svoje državljane u Turskoj da ostanu u kućama.

Pres službe Bele kuće i Stejt departmenta saopštile su da u ovom trenutku ne raspolažu dovoljnim brojem informacija i da prate šta se dešava u Turskoj., dok je genralni sekretar UN Ban Ki Mun apelovao je na mir u Turskoj, saopštio je njegov portparol, navodeći da UN nastoje da rasvetle situaciju u toj zemlji.

Američka ambasada u Ankari pozvala je svoje državljane da ne izlaze na ulicu, što su uradile i belgijske vlasti, kao i francuske.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini kazala je da je u kontaktu sa delegacijom EU u Ankari i pozvala na očuvanje mira u Turskoj. Ona je pozvala na uzdržanost i poštovanje demokratskih institucija, prenosi Rojters.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao je da je "vrlo zabrinut" zbog događaja u Turskoj i da britanska ambasada pomno prati razvoj situacije. Sa druge strane i portparol ruskog predsdnika Dmitrij Peskov izjavio je da je Turska veoma važna regionalna sila i da stabilnost Turske i situacija u toj zemlji neposredno utiču na stanje u regionu. U Kremlju se nadaju da će situacija biti razrešena u najskorije vreme na legitiman način i da će se zemlja vratiti na put stabilnosti, prenosi Ria Novosti.

Takođe, oglasio se i portparol nemačke kancelarke Angele Merkel koji je naglasio da se demokratski poredak u Turskoj mora poštovati i da sve mora biti učinjeno da se zaštite životi.

Obama i Keri: Sve strane da podrže demokratski izabranu vladu

Američki predsednik Barak Obama je u telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom Džonom Kerijem razmotrio razvoj događaja u Turskoj. Oni su se složili da sve strane treba da podrže demokratski izabranu vladu, pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje i krvoproliće, saopštila je Bela kuća.

"Stejt department će nastaviti da se fokusira na bezbednost američkih građana u Turskoj", navodi se u saopstenju, javlja Rojters.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.