Turska: Smenjeno 29 pukovnika i pet generala, identifikovan vođa puča

Najmanje 29 pukovnika i pet generala turske vojske smenjeno je sa svojih pozicija nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, navodi danas Rojters pozivajući se na neimenovanog turskog zvaničnika.

Napadi na zgradu parlamenta i predsedničku palatu su uglavnom prestali. Sedište turske vojske sada kontrolišu provladine snage, ali mala grupa pobunjeničkih vojnika još pruža otpor i kontroliše neke vojne helikoptere, navodi Rojters.

Iza puča u Turskoj stoji, kako navode turski zvaničnici, pokret Hizmet, koji je osnovao Fetulah Gilen, verski vođa i kontroverzni propovednik.

I predsednik Redžep Tajip Erdogan, kao i premijer Jildirim naveli su Gilena kao autora puča, preneo je Gardijan.

Gilen živi u Sjedinjenim amerčkim državama. Ranije je podržavao vladu Redžepa Tajipa Erdogana i njegove težnje da Turska postane dao EU, međutim danas su u oštrom sukobu. Pokret Hizmet je veliki kritičar sekularizma u Turskoj i zagovornik pridruživanja zemlje Evropskoj uniji 

Turske vlasti su 19. decembra 2014. protiv imama Gilena izdale poternicu zato što je navodno "vođa terorističke organizacije", a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smatra ga svojim najvećim protivnikom.

Turski ministar pravde rekao je tokom večeri da su u pokušaj puča umešani pripadnici pokreta lojalnog verskom vođi Gulenu čije je sedište u SAD, što je ovaj pokret demantovao.

Pokušaj puča u Turskoj doveo je do destabilizacije i velikih podela u toj zemlji, posle čega će biti veoma teško uspostaviti pređašnje stanje, smatraju strani stručnjaci.

I premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je građanima Srbije da ne putuju u Tursku jer Srbija ne može da im garantuje bezbednost. 

Podsetimo, najmanje 90 osoba je poginulo, a više od 1.560 pripadnika vojske i vojnog osoblja uhapšeno zbog učestvovanja u pokušaju državnog udara u Turskoj.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je danas naciji da njegova vlada drži vlast nakon pokušaja puča.

Vladini zvaničnici kažu da je pokušaj udara izgleda propao, nakon što su građani noćas izašli na ulice i suprotstavili se vojnicima, koji su pokušali da preuzmu vlast.

"Oni su uperili narodno oružje protiv naroda. Predsednik, kojeg je 52 odsto naroda dovelo na vlast, drži situaciju pod kontrolom. Vlada, koju je doveo narod na vlast, drži situaciju pod kontrolom. Neće uspeti dok god im se suprotstavljamo rizikujući sve", rekao je Erdogan obraćajući se jutros pristalicama ispred aerodroma Ataturk u Istanbulu, o čemu je 021 već PISAO.

  • Igor

    16.07.2016 16:00
    Turska je i zvanicno postala islamisticka jazbina!!!
  • Zivan

    16.07.2016 14:45
    Prvi put se desilo da vojni pucc u Turskoj nije uspeo; prethodno je cetiri puta rezultovao smenom vlasti...
  • ns

    16.07.2016 14:40
    Cela Evropa se potajno nadala da ce puc uspeti, stvarno steta...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet