Grad sa pet miliona motociklista proteruje motore

Vlasti u Hanoju planiraju da do 2025. potpuno proteraju dvotočkaše sa ulica glavnog grada Vijetnama, kako bi se smanjile gužve i zagađenje vazduha.

Stanovnici azijskih metropola oslanjaju se u velikoj meri na pristupačna i mobilna lična prevozna sredstva, poput jeftinih motocikala i skutera, a Hanoj nije izuzetak. Procenjuje se da u vijetnamskoj prestonici saobraća 4,9 miliona motorizovanih dvotočkaša.

Broj motocikala i skutera u velikoj je ekspanziji, pa je tokom 2015. svakog meseca registrovano između 8.000 i 20.000 novih vozila. Gradski zvaničnici računaju da će do kraja ove dekade na ulicama Hanoja biti blizu sedam miliona dvotočkaša, što će znatno povećati ionako velika zagušenja u saobraćaju i zagađenje vazduha. Zbog toga razmatraju rigorozne mere - da sa ulica proteraju sva motorna vozila na dva točka.

Da bi se ovaj plan sproveo u delo, vlasti najpre treba da unaprede sistem javnog prevoza. Trenutno, u Hanoju saobraća oko 1.000 autobusa, kojima se mesečno preveze 27 miliona putnika. U planu je povećanje broja autobuskih linija ali i izgradnja šest novih linija metroa.

Osim toga, u okviru proširenja putne infrastrukture, u narednih 14 godina trebalo bi izgraditi i 18 novih mostova u gradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.