Novi generalni sekretar UN zabrinut zbog situacije na Kosovu

Posvećenost Beograda i Prištine napredovanju dijaloga slabi, a gubitak zamajca povećava opasnost da u procesu normalizacije dođe do zastoja.
To se ocenjuje u novom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a, uz poziv liderima obe strane na uzdržavanje od zapaljive retorike.
 
Izveštaj, kojim je obuhvaćen period od 16. oktobra 2016. do 15. januara 2017. godine Savet bezbednosti UN razmatraće u ponedeljak, 27. februara. U njemu se navodi da su tokom tog perioda tenzije između Prištine i Beograda dostigle "zabrinjavajuće nivoe, što je pokazano uzavrelom uzajamnom retorikom i optužbama u vezi sa spornim pitanjima i događajima"
 
Generalni sekretar svetske organizacije ukazuje da nije postignut jasan napredak kad je reč o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, što je, kako navodi, "ključan aspekat sporazuma postignutog u okviru dijaloga pod posredovanjem EU"
 
"Žalosno je što posvećenost i Beograd i Prištine napredovanju dijaloga izgleda slabi, delimično usled preokupiranosti domaćim političkim pitanjima. Gubitak zamajca povećava opasnost da u procesu normalizacije, koji je u interesu obe strane, dođe do zastoja i potencijalno nazadovanja", ističe se u izveštaju. 
 
Izražava se i zabrinutost zbog, kako se navodi, rastućih tenzija i eskaliranja međusobnog optuživanja koji su karakterisali odnose između Prištine i Beograda tokom poslednjeg kvartala, posebno, jer se to događalo u trenutku jačanja etničkih napetosti i zaoštrene političke retorike u širem regionu. 
 
On ocenjuje da je naročito tendencija ka pretvaranju manje značajnih pitanja u teme žustrih rasprava, u težnji ka sticanju taktičke prednosti ili domaćih poena, doprinela pogoršanju odnosa Beograda i Prištine. Podseća se, između ostalog, da su predstavnici i zvaničnici kosovskih Srba obustavili učešće u vladajućim institucijama kao odgovor na novi zakon o Trepči, kao i da je Priština osudila izgradnju zida kod mosta u Severnoj Mitrovici, ali se napominje da uprkos očitim tenzijama na političkom nivou, nema napetosti unutar zajednice u Severnoj Mitrovici. 
 
Navodi se i da je bivši lider OVK i sadašnji lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj uhapšen u Francuskoj 4. januara po Interpolovoj poternici na zahtev Srbije, te da je to izazvalo gnevne odgovore i kosovskih političkih lidera i delova javnosti na Kosovu. 
 
Takođe se podseća da su tenzije između Beograda i Prištine dodatno ekslairale kada je Beograd uveo novu železničku linuju do Severne Mitrovice i voz sa bojama srpske zastave i natpisom "Kosovo je Srbija", zbog čega je kosovska policija rasporedila specijalne jedinice i oklopna vozila, nakon čega su se političari obe strane međusobno optuživali, a ratoborni jezik "zapalio" javno mnjenje. 
 
Generalni sekretar ukazuje da je "od ključne važnosti da kosovske institucije ispune operativne zahteve Interpola i obnove punu saradnju sa UNMIK-om i Interpolovom Kancelarijom za vezu, kako bi se obezbedilo efikasno angažovanje u međunarodnim naporima sprovođenja zakona"
 
Funkciju generalnog sekretara UN je do 31. decembra 2016. obavljao Ban Ki-mun, nakon čega ga je na tom mestu, od 1. januara 2017, zamenio Antonio Gutereš.
  • Kosovar

    26.02.2017 10:04
    Iz nule u ništa
    Fraza do fraze za javnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.