Potpredsednik Samsunga zvanično optužen za korupciju

Specijalno tužilaštvo Južne Koreje danas je zvanično podiglo optužicu protiv potpredsednika kompanije Samsung Elektroniks Li Džae Jonga za korupciju i proneveru u vezi s korupcionaškim skandalom koji je doveo do opoziva predsednice Park Geun Hje.
Optužnica protiv drugog čoveka najveće i najuspešnije kompanije u Južnoj Koreji podignuta je posle tri meseca istrage.
 
Ubrzo posle saopštenja tužilaštva, Samsung je objavio da će nekoliko šefova u kompaniji koji su takodje suočeni s optužbama podneti ostavku, ali ništa nije rečeno o Lijevom statusu.
 
Tužilaštvo tvrdi da je Li dao 36 miliona dolara mita predsednici i njenoj bliskoj saradnici kako bi mu vlada pomogla da zadrži mesto prvog čoveka u kompaniji pošto je njegov otac i predsednik kompanije više od dve godine u bolnici. Optužuje ga i za proneveru fondova Samsunga, skrivanje imovine u inostranstvu i laganje pod zakletvom tokom saslušanja u parlamentu.
 
Li, uhapšen 17. februara, negirao je sve optužbe. Tužioci planiraju da podigne optužnicu protiv još četiri direktora Samsunga za korupciju, proneveru, skrivanje imovine u inostranstvu i prikrivanje prihoda od kriminalnih aktivnosti.
 
Samsung je posle podizanja optužnice saopštio da će rasformirati Službu korporativne strategije, koja je navodno organizovala korupcionaške šeme.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet