Proterana ministarka, Turska preti "najgrubljim odgovorom"

Holandske vlasti proglasile su tursku ministarku za porodična pitanja Fatmu Betul Sajan Kaju "nepoželjnom" i privele je.

Ona je privedena kako bi je sprečili da se obrati skupu u znak podrške turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u Roterdamu, javili su holandski mediji, a potom je odvezena na holandsko-nemačku granicu. Do granice je stigla u pratnji policije, preneo je Rojters.

Sinoć se nekoliko stotina demonstranata sa turskim zastavama okupilo ispred turskog konzulata u holandskom gradu Roterdamu, tražeći da vide tursku ministarku za porodična pitanja dok spor između dve zemlje eskalira. Policija je postavila metalne barijere kako bi sprečila demonstrante da priđu konzulatu, preneo je Rojters.

Prethodno je tv CNN Turk javila da je sa holandske granice vraćen konvoj ministarke za porodična pitanja Fatme Betul Sajan Kaje koja je kolima krenula iz Nemačke za Holandiju. Kasnije se, međutim, turska ministarka oglasila na Tviteru i navela da ju je holandska policija 30 metara ispred turskog konzulata u Roterdamu zaustavila i sprečila da uđe u njega, navodi britanska agencija.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da je odluka holandskih vlasti da zabrane njegovom avionu da sleti u Roterdam, "neprihvatljiv skandal" i zapretio da će Ankara odgovoriti Holandiji kako ona i zaslužuje. "Daćemo im odgovor kakav zaslužuju", poručio je Čavušoglu na aerodromu u Istanbulu.

Šef turske diplomatije tvrdi da Holanđani pokušavaju da spreče turske zvaničnike da se sretnu sa biračima u Evropi.

Turska će uzvratiti Holandiji na "najgrublji način" rekao je premijer Turske Binali Jiildirim. "Protivimo se ovoj situaciji najoštrije, a holandskim vlastima je preneto da će odmazde biti i to na najgrublji način...odgovorićemo na neprihvatljivo ponašanje", rekao je Jildirim.

Holandska policija koristila je pse i vodene topove kako bi rasterala demonstrante, koji su bacali kamenje i flaše. Nekoliko demonstranata "prebila" je policija, saopštio je za Rojters jedan od svedoka.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je da holandski ambasador u Ankari ne mora da se vraća "još neko vreme" sa odsustva. Ambasada Holandije u Ankari zatvorena je u naizgled činu odmazde, a stotine ljudi protestvovalo je zbog holandskih postupaka. Slične mere predostrožnosti su preduzete i ispred rezidencije holandskog ambasadora kao i kuće otpravnika poslova, javio je AP. Holandija, kao i Nemačka i Austrija, zauzela je stav da ne dozvoljavaju turskim političarima da održavaju mitinge na svojoj teritoriji u cilju skupljanja podrške za predstojeći referendum u aprilu na kome predsednik turske Redžep Tajip Ergodan želi da proširi svoja ovlašćenja, što je izazvalo oštre reakcije turskih zvaničnika.

Erdogan je i Holanđane, kao i Nemce, nazvao fašistima.

  • lala

    13.03.2017 02:12
    Ima da "skrate za glavu" svakog hristjanina pa to im je bio cilj I pre 5 vekova sta se lazemo,pa sve tome vodi al ajde "Vodja " bolje zna sta je dobro za ovce I jos pravi dil sa njima a nekad je govorio 100 njinih za jednog naseg al bice izgleda obrnuto opet,neka nova nabijanja na kolac,"Na Drini Cuprija" opet..citajte Ivu Andrica I cekajte da dodju po vas.
  • drvoseca

    12.03.2017 15:40
    e moj deda
    Moj deda je seko T2580 a ja drva. Trebalo bi da proteraju iz drzave demonstrante nazad u Tursku ili neku drugu drzavu kojima takvi ne bi smetali.
  • Bajazit

    12.03.2017 11:25
    Turska prestonica kulture 2021
    "holandskim vlastima je preneto da će odmazde biti i to na najgrublji način...odgovorićemo na neprihvatljivo ponašanje"

    Da, definitivno je većina naših političara u turskom fazonu... kakvi zapadni štetni uticaji, Malakurcki i NATO, odradile su nas Osmanlije u kost direktno i trajno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet