Preminuo Jirži Dinstbir

U Pragu je preminuo Jirži Dinstbir, čehoslovački disident, nekadašnji šef čehoslovačke diplomatije i izvestilac za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji.

U Pragu je preminuo Jirži Dinstbir, čehoslovački disident, nekadašnji šef čehoslovačke diplomatije i izvestilac za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji. Dinstbirova supruga Jiržina rekla je češkoj agenciji ČTK da je on umro u bolnici u 73. godini, posle duže bolesti.

Do poslednjeg trenutka je, međutim, bio aktivan, sada kao nezavisni senator uz podršku opozicione Češke socijaldemokratske stranke, a bio je i predsednik Odbora za spoljnu politiku, odbranu i bezbednost.

Jirži Dinstbir je češkoj i slovačkoj javnosti postao poznat kao spoljno-politički novinar i dopisnik Čehoslovačkog radija iz Vašingtona 1960-ih godina, ali se posle sovjetske okupacije avgusta 1968. godine našao na drugoj strani, uz disidente.

Zbog porodičnih veza blizak bivšoj Jugoslaviji i Srbiji, Dinstbir je rado i spremno prihvatio da od 1998. do 2001. godine bude izvestilac za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji. Dinstbir je energično bio protiv bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, kao i protiv jednostranog proglašavanja nezavisnosti Kosova.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić uputio je izraze najdubljeg saučešća Vladi Češke Republike, Senatu i porodici Jiržija Dinstbira. Srbija je izgubila velikog prijatelja i čoveka koji je najiskrenije podržavao evropski put Srbije, naveo je Đelić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet