Nabuko i Južni tok se ne spajaju

Evropska unija za sada ne razmatra mogućnost spajanja gasovoda "Južni tok" i "Nabuko", izjavila je danas predstavnik Evropske komisije Marlin Holcner.

Evropska unija za sada ne razmatra mogućnost spajanja gasovoda "Južni tok" i "Nabuko", izjavila je danas predstavnik Evropske komisije Marlin Holcner. "Otvoreni smo za sve moguće preraspodele ruta za isporuke gasa, među kojima je i 'Južni tok', ali podržavamo 'sedmi transportni koridor', čiji je 'Nabuko' jedan od najvažnijih koraka", rekla je Holcner i dodala da se "ne planira nikakav projekat za njihovo ujedinjenje", prenela su ruska glasila.

"Nabuko" je magistalni gasovod za transport priordnog gasa iz regije Kaspijskog mora u Evropu, uz zaobilaženje Rusije. Vrednost cevovoda, dugog 3.300 kilometara procenjuje se na 7,9 milijardi dolara. Ova ruta, čije će dve trećine prolaziti preko teritorije Turske, predviđena je za transport 20-30 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Predstavnik EK zadužen za energitiku Ginter Etinger i predsednik EK Žoze Manuel Barozo posetiće Azerbejdžan 13. i 14. januara, u veoma važnom trenutku, s obzirom da "azerbejdžanski zvaničnici žele da donesu odluku o isporukama gasa", naglasila je Holcner.

Ruski "Gasprom" se ne protivi izgradnji gasovoda "Nabuko", ali je njegovo punjenje problem Evropljana, izjavio je predsednik upravnog odbora ruskog holdinga Aleksej Miler u interervjuu nemačkom "Špiglu".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.