Rekordne cene hrane u svetu

Ujedinjene nacije (UN) ocenjuju da su cene hrane dostigle do sada nezabeležen nivo.

Ujedinjene nacije (UN) ocenjuju da su cene hrane dostigle do sada nezabeležen nivo. Razlog tome je rast cena šećera, žitarica, nafte.

Cena šećera je skočila za 6,7, žitarica 6,4, a nafte osam odsto. Oboren je rekord iz 2008. godine, kada je nagli rast cena hrane doveo do nereda u više zemalja.

Naime, cene hrane su u poslednjih deset godina skočile za 80 odsto. Zabrinjava cena pšenice koja naglo skače usled veoma loših prinosa širom sveta. U Evropi je cena hlebnog žita udvostručena. U Americi je kukuruz poskupeo za 50, a soja za 34 odsto.

Poplave u Australiji već su uzele danak. Usevi šećera i pšenice najviše su pogodjeni poplavama, biće prema procenama manji za 25 odsto, a na dalji porast cena mogla bi da utiče suša u Argentini i propadanje ozimih useva zbog oštre zime na severnoj polulopti.

Ipak u UN se nadaju da će skupo žito stimulisati rast proizvodnje žitarica, kao što se već desilo 2008. što je uticalo na pojeftinjenje na svetskom tržištu. Istovremeno, Međunarodna agencija za energiju upozorila je da postoji opasnost da se ponovi finansijska kriza iz 2008. godine, pošto je cena nafte opasno porasla.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.