Simens podmićivao grčke ministre

Komisija grčkog parlamenta imenovala je 15 sadašnjih i bivših ministara te zemlje kao odgovorne za skandal s podmićivanjem u koji je bio uključen nemački Simens.
Komisija grčkog parlamenta imenovala je 15 sadašnjih i bivših ministara te zemlje kao odgovorne za skandal s podmićivanjem u koji je bio uključen nemački Simens. Samo tri bivša ministra, konzervativci Prokope Pavlopulos i Hristos Markojanakis i socijalista Tasos Mantelis, mogu biti krivično gonjeni, dok su ostali zaštićeni imunitetom.

Vladajuća socijalistička stranka PASOK i opoziciona Nova demokratija nisu uspele da se dogovore, posle jednogodišnjeg rada komisije, o zajedničkoj listi umešanih u taj skandal. PASOK je imenovao pet bivših ministara iz svojih redova i sedam ministara desnice, dok je Nova demokratija okrivila samo socijaliste, među kojima i bivšeg premijera Kostasa Simitisa, koji je bio na vlasti od 1996. do 2004. godine.

Za umešanost u tu aferu okrivljeno je pet sadašnjih ili bivših ministara ekonomije i finansija, uključujući i aktuelnog Georgosa Papakonstantinua. Od otkrivanja skandala s mitom koji je Simens plaćao funkcionerima u raznim zemljama, samo dvojica grčkih zvaničnika su priznala da su primali novac od te kompanije.

Prema pisanju nemačke štampe, Simens je grčkim funkcionerima koji su bili zaduženi za donošenje odluka važnih za tu kompaniju platio kao mito oko 100 miliona evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet