U poplavama u Južnoj Africi 70 mrtvih

U poplavama izazvanim višenedeljnim jakim kišama u Južnoj Africi poginulo je 70 osoba, a raseljeno više od 8.000, saopštila je vlada te zemlje.
U poplavama izazvanim višenedeljnim jakim kišama u Južnoj Africi poginulo je 70 osoba, a raseljeno više od 8.000, saopštila je vlada te zemlje.

Nivoi nekih od najvećih reka u regionu, Zambezi i Okavango, skoro su dva puta viši od normalnih. Južna Afrika proglasila je osam od svojih devet provincija oblastima pogođenim katastrofom. Prema saopštenju vlade, organizovane su operacije u cilju poboljšanja koordinacije između vladinih službi i komunikacije sa nastradalim.

Raseljena lica su smeštena u javne zgrade ili u šatore i podeljeni su im paketi sa hranom. Prema navodima vlade, štete od poplava se u ovom trenutku procenjuju na 32 miliona evra.
Jake kiše pogodile su i druge zemlje na jugu afričkog konitnenta kao što su Bocvana, Namibija, Zambija i Zimbabve. U Mozambiku je deset ljudi poginulo, a više od 10.000 stanovnika je evakuisano.

Meteorolozi kažu da su južnoafričke poplave izazvane prirodnim ciklusom nazvanim El Ninjo južna oscilacija, koji se takođe povezuje sa nedavnim poplavama u Australiji i na Filipinima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet