Protesti u Libiji odneli 27 života

U antivladinim protestima u Bengaziju i Derni, na istoku Libije, poginulo je 27 ljudi, navedeno je danas na vebsajtu lista "Oea", bliskog sinu libijskog lidera Muamera Gadafija, Seifu al-Islamu.
U antivladinim protestima u Bengaziju i Derni, na istoku Libije, poginulo je 27 ljudi, navedeno je danas na vebsajtu lista "Oea", bliskog sinu libijskog lidera Muamera Gadafija, Seifu al-Islamu.

Na ovom vebsajtu je takođe navedeno da su demonstranti danas uhvatili i obesili dva policajca u gradu Al Baida, na istoku zemlje, prenela je Agencija Frans pres. AFP navodi, pozivajući se na različite lokalne izvore, da se broj poginulih u Libiji od utorka, kada su počele demonstracije, popeo na preko 40.

Snage bezbednosti razmeštene su danas oko Al Baide, rekao je AFP-u izvor blizak libijskim vlastima nakon što je objavljeno na internetu da su antivladini demonstranti preuzeli kontrolu nad ovim gradom. "Snage bezbednosti su razmeštene u velikom broju oko grada i kontrolišu sve puteve koji vode u grad i iz njega, kao i aerodrom", rekao je ovaj izvor, koji je želeo da ostane anoniman. Isti izvor je dodao da je "snagama bezbednosti naređeno da napuste centar grada kako bi sprečile sukobe sa demonstrantima i gubitak života".

Prema informacijama objavljenih na internetu, demonstranti su preuzeli kontrolu nad Al Baidom nakon što su posle žestokih okršaja oterali snage bezbednosti.

Četrnaest osoba, među kojima i operativci vladinog Revolucionarnog komiteta, izgubilo je život u ovom gradu od izbijanja sukoba u utorak, prenosi AFP.

Istovremeno, više hiljada ljudi se okupilo danas u Bengaziju na sahrani 13 demonstranata poginulih juče u sukobu sa snagama reda. Prema izjavama svedoka, došlo je do novih demonstracija posle ove sahrane i zapaljene su neke državne zgrade.

Istovremeno, kako prenosi italijanska agencija Ansa, na jednom amaterskom video-snimku objavljenom na Jutjubu vide se incidenti u luci Tobruk, u kojoj su demonstranti srušili i uništili spomenik "Zelenoj knjizi" Moamera Gadafijija. Na snimku se ne vidi policija, vide se samo demonstranti na nekom trgu i crni dim.

Paralelno, snage bezbednosti ubile su danas tri zatvorenika koji su pokušali da pobegnu iz zatvora El-Džedaida u blizini Tripolija.
Ranije danas došlo je i do pobune u zatvoru Al-Kuifa, kada je 1.000 zatvorenika pobeglo, izjavio je Ramadan Briki, glavni urednik lista "Kurina" i dodao da su begunci zapalili lokalnu kancelariju tužioca, banku i policijsku stanicu, preneo

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.