Hrvati neće Srbe među konstitutivnim narodima

Potpredsednik, u Hrvatskoj vladajuće, Hrvatske demokratske zajednice, Vladimir Šeks, smatra da je ideja da se za Srbe u Hrvatskoj traži status konstitutivnog naroda opasna, te politički štetna.
Potpredsednik, u Hrvatskoj vladajuće, Hrvatske demokratske zajednice, Vladimir Šeks, smatra da je ideja da se za Srbe u Hrvatskoj traži status konstitutivnog naroda opasna, te politički štetna.

On je poručio da su Ustavom rešena sva bitna pitanja, pa i ona nacionalnih manjina, jer je ta ustavna odredba potvrđena i poslednjim izmenama.

Slično mišljenje imaju i u opozicionoj Socijaldemokratskoj partiji, čiji je predsednik Glavnog odbora, Josip Leko, ocenio da treba razvijati standard nacionalnih manjina, ali da je loša politika prema kojoj bi Srbi trebalo ponovno da budu konstitutivan narod, prenosi HRT. "U svakom slučaju nije u interesu harmonizacije hrvatskog društva i ta politika je već poražena u Hrvatskoj, ali i u svetu neće dobiti podršku", rekao je Leko.

Potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac kaže da je iskustvo Srba kao konstitutivnog naroda u Hrvatskoj 1990-ih godina kompromitovano, te upozorava da Srbi imaju novi položaj u novim okolnostima koje su definisane Ustavom i Zakonom. "Srbi u Hrvatskoj to nisu diskutovali, oni imaju preča posla, a to su njihova građanska, njihova ljudska i njihova manjinska prava, to da budu ravnopravni građani u Hrvatskoj, to da budu priznati kao novonastala manjina", rekao je Pupovac.

Ministar za dijasporu Srbije Srđana Srećkovića izjavio je da je legitiman zahtev da se za Srbe u Hrvatskoj traži status konstitutivnog naroda, ali da je dug put do ostvarenja tog cilja. Srećković je naveo da su, nakon ukidanja statusa konstitutivnog naroda 1990. godine, Srbi u Hrvatskoj najbrojnija manjina u toj zemlji i pored činjenice da je njihov broj sada tek oko 200.000 duša. "Upravo zbog toga naš legitiman zahtev jeste da tražimo status konstitutivnog naroda u ovoj zemlji. Međutim, realno gledano, dug je put do ostvarenja tog cilja", rekao je Srećković za "Danas".
  • lala

    20.02.2011 20:31
    @Dada
    Hrvati u Srbiji nikada nisu bili konstitutivni narod, dok Srbi u Hrvatskoj to jesu bili. Takodje je broj Srba u Hrvatskoj znacajno veci u odnosu na broj Hrvata u Srbiji (narucito proporcionalno), cak i nakon etnickog ciscenja, pardon, "brilijantno izvedene vojne operacije Oluja u kojoj nije pocinjen ni jedan zlocin, a i ako je pocinjen pocinio ga ne neki civil"!
  • novosađanka

    20.02.2011 17:58
    preča posla
    Ovi naši iz vlasti, kao da nemaju preča posla nego da još malo zakuvavaju i otežavaju život Srbima u Hrvatskoj sa ovakvim nerealnim idejama.
    Budale!
  • Mlađa

    20.02.2011 13:54
    Med i mleko
    Pa Hrvati su u Nato, još malo u EU (još 3 god) i Srbi tamo uživaju sva prava, vratili su izbeglice i omogućili im normalan život, vratili su stanarska prava za oko 100.000 Srba, penzije koje im duguju su im isplatili, niko im više ne kamenuje kuće i ne razbija aute, ravnopravno se zapošljavaju kao i Hrvati, nema diskriminacije po nacionalnoj osnovi, za ratne zločine prema spisku koji su dostavili Malovićki traže samo 1.549 Srba ( http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/hrvatska-dostavila-spisak-sa-1.549-osoba-_236149.html ) plus još one koji se pojave sa nekog tajnog spiska - a sve to da bi se izbeglice mogle slobodno vratiti u svoj zavičaj, ma milina jedna... Hrvatska je prava obećana zemlja za Srbe! Daleko smo mi od tih Evropskih standarda stvarno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet