Nemačka firma krijumčarila lekove protiv side

Jedna nemačka farmaceutska kompanija masovno je krijumčarila lekove za obolele od side u Južnoafričkoj Republici i prodavala ih uz ogromnu zaradu u Nemačkoj, otkrio je državni tužilac iz Libeka Rudiger Majenburg.
Jedna nemačka farmaceutska kompanija masovno je krijumčarila lekove za obolele od side u Južnoafričkoj Republici i prodavala ih uz ogromnu zaradu u Nemačkoj, otkrio je državni tužilac iz Libeka Rudiger Majenburg.

"Dojče vele" prenosi da je reč o velikom lancu šverca humanitarnih lekova, gde su prevaranti iskoristili nižu cenu lekova protiv side koju svetski farmaceutski giganti daju u humanitarnim akcijama ili za prodaju u siromašne afričke zemlje. Šverceri su iskoristili višestruko nižu cenu nego na zapadu i lekove koji su trebali ići u Južnoafričku Republiku prodavali u Nemačkoj.

Prevarantska firma za trgovanje lekova, sa sedištem na ostrvu Silt, uvozila je humanitarne lekove iz Južnoafričke Republike preko Belgije i Švajcarske, vadila iz ambalaže i stavljala u druge paketiće, a potom prodavala po nemačkim apotekama.

Kompanija za zdravstveno osiguranje AOK optužila je vlasnike apoteka da im je moralo biti sumnjivo kada su im prodavači dolazili s cenama lekova znatno nižima od tržišnih. Ali, iz osiguravajuće kuće nisu ogorčeni zbog etičkog dela ove priče - farmaceuti su ih naljutili jer su pacijentima i njima naplaćivali punu cenu i tako masno zarađivali.

Odmah su se javile i humanitarne organizacije koje su upozorile da ovaj degutantni slučaj šverca ne bi smeo da smanji isporuku jeftinijih lekova protiv side Africi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.