Tuže SAD zbog polarnih medveda

Udruženje kompanija Aljaske koje posluju sa naftom i gasom (AOGA) tužilo je američku vladu sudu zbog odluke da gotovo 500.000 kvadratnih kilometara teritorije na Aljasci proglasi staništem belih medveda.

Udruženje kompanija Aljaske koje posluju sa naftom i gasom (AOGA) tužilo je američku vladu sudu zbog odluke da gotovo 500.000 kvadratnih kilometara teritorije na Aljasci proglasi staništem belih medveda.

U Udruženju tvrde da je teritorija proglašena za stanište prevelika i da će ih odluka savezne vlade koštati više desetina miliona dolara. "To je teritorija koja premašuje površinu Kalifornije za gotovo 65.000 kvadratnih kilometara", istakli su advokati Udruženja u tužbi.

Oni takodje navode da je to najveća oblast proglašena za stanište u istoriji primene Akta o ugroženim vrstama, kao i da belih medveda koji se štite ima dosta - 20.000-25.000 životinja u 19 subpopulacija. AOGA naglašava da ne postoje dokazi koji bi ukazali na smanjenje globalne populacije polarnih medveda.

Međutim, stručnjaci za polarne medvede iz Međunarodne unije za zaštitu prirode utvrdili su da u osam od 19 subpopulacija tih životinja u svetu broj jedinki opada, uključujući u oba staništa na Aljasci. Proglašenje neke oblasti za stanište zaštićenih vrsta ne podrazumeva automatsku blokadu svih radova na tom području već znači da će se na saveznom nivou odlučivati da li će potencijalni radovi ugroziti u većoj meri vrste koje tu žive.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.