Interpol izdao poternicu za Gadafijem

Interpol je izdao međunarodno upozorenje i poternicu za Moamerom Gadfijem i 15 članova njegove porodice i bliskih saradnika.
Interpol je izdao međunarodno upozorenje i poternicu za Moamerom Gadfijem i 15 članova njegove porodice i bliskih saradnika.

Narandžasta poternica koju je izdala Međunarodna policijska organizacija za Gadafijem i saradnicima pokreće se zbog pretnji koja lica sa nje predstavljauju za javnu bezbednost. Upozorenje je poslato u 188 zemalja članica širom sveta na osnovu koga pripadnici organa reda i granična policija mogu onemogućiti kretanje takvih lica i oduzeti ili im zamrznuti imovinu.

Gadafi i ostali pojedinci sa poternice "identifikovani su kao lica umešana u planiranje napada, uključujući bombardovanje iz vazduha civilnog stanovništva", saopšteno je iz Interpola.

Pre nego je izdata poternica za njim i njegovim ocem, sin libijskog lidera Seif el Islam Gadafi objasnio je da je izvozna luka za naftu, Marsa el Brega, bombardovana da se zastraše pobunjenici. "Nikakva milicija ne može da kontroliše žilu kucavicu Libije. Bombe su samo trebalo da ih zastraše kako bi otišli", rekao je Gadafi britanskoj televiziji "Skaj njuz". On je dodao da će režim učiniti sve da spreči da Brega, žila kucavica libijske naftne i gasne industrije, padne u ruke pobunjenika. "Svi mi se hranimo, živimo zahvaljujući Bregi. Bez Brege šest miliona ljudi nema budućnost, jer mi odatle izvozimo svu naftu", rekao je kasno sinoć on.

Seif el Islam Gadafi je upozorio da režim neće dozvoliti miliciji da kontroliše taj grad, preneo je AFP. "Tamo se nalazi milicija, snimali su se. Došli su u tri tenka, naoružani mitraljezima. Tu je crvena linija, ne možete kontrolisati luku. Niko neće dozvoliti miliciji da kontroliše Bregu, to je kao da nekome dozvolite da kontroliše luku u Roterdamu", rekao je on i upozorio da budući protesti neće biti tolerisani. "Svi u Libiji (uključujući Moamera) veruju da je jedini put za Libiju da ide napred više demokratije, slobode, lokalnih vlasti. Sa druge strane imamo miliciju, dakle dve različite stvari", zaključio je Gadafi, koji je juče odbio ponudu Venecuele da pomogne u posredovanju oko libijskog problema.

Pobunjenici u istočnoj Libiji odbacili su svaku mogućnost pregovora s režimom Moamera el Gadafija dok on ne siđe sa vlasti i ne ode u egzil, javio je jutros britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Agencija Asošiejted pres (AP) javlja da pobunjenici jačaju odbranu lučkog grada Brege, koji je sa svojim naftim postrojenjima bio meta Gadafijevih snaga i sa zemlje i iz vazduha. U borbama vođenim tokom prethodna dva dana tamo je poginulo najmanje 14 pobunjenika.

Nacionalni libijski savet u odmetnutom gradu Bengaziju zatražio je stranu vojnu intervenciju kako bi se prekinuli vazdušni napadi vladinih trupa. To opoziciono telo, pod vođstvom odmetnutog šefa libijske policije Mustafe Abdela Džalila, saopštilo je da nema prostora za razgovore sa vladom u Tripoliju.

Povod za reakciju bili su izveštaji da je Gadafi jednom od šefova obaveštajne službe naredio da pregovara sa pobunjenicima.  "Ako ikakvih pregovora bude, vodiće se oko samo jedne stvari - kako će Gadafi da napusti zemlju ili siđe sa vlasti, kako bi sačuvali živote. Ni oko čega nema da se pregovara", izjavio je Džalilov portparol.

Predsednik SAD Barak Obama zatražio je da Gadafi podnese ostavku jer je "izgubio legitimitet da vlada".

Međutim, kako javlja AP, Gadafi ne odustaje i pojačano regrutuje najamnike iz drugih afričkih zemalja, a zvaničnik susednog Malija je rekao da je prošle nedelja 200 do 300 muškaraca iz te države otišlo u Libiju.

  • E.T

    04.03.2011 23:57
    Nece se ni nasi politicari dati skinuti sa vlasti.
    Voleo bih da dozivim da se i njima zamrzne citava imovina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet