BiH uputila protest Srbiji zbog hapšenja Divjaka

Ministarstvo spoljnih poslova BiH uputilo je danas protestnu notu Srbiji zbog hapšenja penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka u Beču.
Ministarstvo spoljnih poslova BiH uputilo je danas protestnu notu Srbiji zbog hapšenja penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka u Beču.

Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj je rekao da će BiH tražiti da se Divjak brani sa slobode uz kauciju. "Ministarstvo spoljnih poslova BiH učiniće sve potrebne napore jer nam je osnovni zadatak zaštita građana BiH, a naročito u ovakvim slučajevima nepravednih optužnica", kazao je Alkalaj. On je ocenio da je "hapšenje Divjaka po poternici Srbije politički motivisan korak radi relativizovanja njene krivice za dešavanja u proteklom ratu u BiH".

Ministar bezbednosti BiH Sadik Ahmetović ocenio je da je krajnje vreme da pravosuđe Srbije dostavi spisak državljana BiH koji se terete da su počinili ratne zločine i izrazio uverenje da će Divjak što pre biti oslobođen. On dodaje da je Divjak do sada više puta prelazio granicu BiH i pri tome nije imao nikakvih neugodnosti i izrazio nadu "da neće biti izložen daljem stresu i dugotrajnom pravosudnom postupku".

Tužilaštvo BiH u međuvremenu je uputilo zahtev za izručenje Divjaka pravosuđu BiH zbog istrage koja se vodi vezano za događaje u Dobrovoljačkoj ulici 1992. Zahtev za izručenje, Tužilaštvo BiH zasniva na činjenicama da je doneta naredba za sprovođenje istrage protiv više osumnjičenih lica i da su to ratni zločini koji su se desili u BiH, koji su u nadležnosti pravosuđa BiH.

Na aerodromu u Beču sinoć je uhapšen penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak, na osnovu poternice iz Srbije, kojom se tereti za zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. maja 1992. godine.

Austrijski sud je danas Divjaku odredio ekstradicioni pritvor od 14 dana. MUP Srbije je saopštio da je Jovan Divjak uhapšen u Beču na osnovu međunarodne poternice, zbog krivičnog dela ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.