Ministar dao ostavku zbog poklona

Šef japanske diplomatije Seiđi Maehara podneo je ostavku pošto je priznao da je primao poklone od jedne strankinje koja živi u Japanu.
Šef japanske diplomatije Seiđi Maehara podneo je ostavku pošto je priznao da je primao poklone od jedne strankinje koja živi u Japanu. Maehara je priznao da je primio 50.000 jena od jedne žene iz Južne Koreje koju zna od detinjstva.

Ministar inostranih poslova Japana Seiđi Maehara odlučio je da podnese ostavku usred kritika zbog toga što je prihvatio protivzakonite političke donacije od jedne strane državljanke, javili su japanski mediji, pozivajući se na izvor blizak ministru.

Maehara, koji je smatran potencijalnim naslednikom premijera Naoto Kana, biće prvi ministar koji će podneti ostavku otkako je Kan rekonstruisao vladu u januaru, a ovaj potez biće ozbiljan udarac za vladu, ističe agencija Kjodo.

Ministar je u petak priznao da je primio 50.000 jena od jedne žene iz Južne Koreje koju zna od detinjstva, što predstavlja kršenje zakona kojim se zabranjuju donacije stranih državljana, odnosno entiteta kako bi se sprečilo da strane sile utiču na domaću politiku.

Glavna opoziciona Liberalno-demokratska stranka, međutim, tvrdi da je ministar u periodu od četiri godine primio donacije u iznosu od ukupno 200.000 jena.

Izvor blizak Maehari navodi da je on odlučio da ostavku podnese zato što je kršenjem zakona njegova pozicija postala neodrživa, kao i zbog sve većih pritisaka unutar vladajuće stranke da napusti položaj.

Japanski premijer je od Maehare zatražio da objasni okolnosti pod kojima je prihvatio protivzakonitu donaciju.

Otkako je Demokratska stranka Japana došla na vlast u septembru 2009. godine, Maehara  je bio najpre ministar saobraćaja, da bi u septembru 2010. stupio na položaj šefa diplomatije.

Izvori iz vladajuće stranke ističu da bi na mesto ministra spoljnih poslova sada mogli da dođu ili državni sekretar za inostrane poslove Takeaki Matsumoto ili sam Kan, koji bi zadržao i položaj premijera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.