Nove demonstracije u Zagrebu

Oko 3.000 građana okupilo se danas u Zagrebu na još jednom u nizu antivladinih protesta organizovanih preko društvene mreže Fejsbuk, kojima se traži odlazak vlade Jadranke Kosor i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.
Oko 3.000 građana okupilo se danas u Zagrebu na još jednom u nizu antivladinih protesta organizovanih preko društvene mreže Fejsbuk, kojima se traži odlazak vlade Jadranke Kosor i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Nekoliko minuta su ispred policijskog kordona uzvikivali "HDZ odlazi", "Jaco odlazi", "Hrvatska policija mito i korupcija", "Dole vlada", "Štitite mafiju", a zatim su se uputili, kao i na ranijim protestima, pred sedište vladajuće Hrvatske demokratske zajednice na Trgu žrtava fašizma.

Među transparentima je i jedan veliki s natpisom "Čobanica Jaca", na kojem se nalazi fotografija premijerke Jadranke Kosor u pastirskoj odeći sa stadom ovaca na kojima piše "Milo", "Šeki", "Šuki", "Čobi", "EU", kao i "Dole šeksijada i hrvatska vlada", "Vi gore, bez sluha, dajte nam kruha" i "Stop uvoznom lobiju, želimo radna mesta".

Grupa demonstranata nosi nekoliko zastava na kojima piše "Volim Hrvatsku, ne EU".

Na početku skupa na Cvetnom trgu okupilo se nekoliko stotina građana, a kada je počela protestna šetnja bilo je već oko 2.000 demonostranata. Njihov broj se, kao i ranije, povećava tokom protestne šetnje.

Jedan od organizatora protesta preko Fejsbuka, Ivan Pernar, ocenio je u svom govoru na Cvetnom trgu da je stanje u kojem se zemlja nalazi "tragedija". "Imamo najbogatiju zemlju na svetu, a živimo u bedi kao da živimo u pustinji", istakao je on.

Povodom nekih kritika na njegov račun da želi da se nametne kao vođa, Pernar je upitao okupljene žele li da ih on i dalje vodi na šta su mu je većina od nekoliko stotina okupljenih odgovorilo pljeskom i uzvicima odobravanja.

Protest su opet podržali Pero Kovačević koji je zbog učešća na protestu u petak suspendovan na 90 dana iz Hrvatske stranke prava, dr Ante Starčević, kao i predsednik školskog sindikata "Preporod" Željko Stipić koji je najavio da će redovno biti na protestima.

Učesnike protesta je danas podržao i Tomislav Pokrovac, predsednik Sindikata hrvatskih seljaka, koji je rekao da će uslediti još veći protesti ukoliko vlada ne odredi datum izbora. "Ne moramo mi doći na Markov trg, ali možemo da blokiramo sve pristupe tamo", rekao je Pokrovac.

Inače, Hrvatska radiotelevizija (HRT) i agencija Hendel danas su objavili istraživanje prema kojem proteste organizovane preko Fejsbuka podržava čak 70 odsto građana od kojih im se trećina namerava pridružiti. Oko 62 odsto ispitanih smatra da Vlada treba što pre da raspiše izbore.

Ranije proteste veterana podržalo je oko 80 odsto građana, ali je anketa sprovedena pre oslobađanja veterana Tihomira Purde, koji je bio uhapšen u BiH na osnovu poternice iz Srbije, koja ga je sumnjičila za ratni zločin u Vukovaru.

Više od 60 odsto ispitanih ne veruje da će protesti usporiti ulazak Hrvatske u EU, kao što to tvrdi vladajuća koalicija, pokazalo je to istraživanje

U petak je u Zagrebu održan najmasovniji protest do sada na kojem se okupilo, prema nekim procenama, i do 10.000 građana, a organizatori su najavili da danas očekuju još više građana.









Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet